Psykiatriske hospitaler flyder med våben

Fund af knive på lukkede psykiatriske afdelinger er udbredt, viser aktindsigter.

Knive, peberspray, knojern, skydevåben og en kødøkse er blot nogle af de fund, som politiet har beslaglagt på nogle af landets psykiatriske hospitaler. Det skriver Fagbladet FOA, der har kortlagt omfanget af våben på hele landet. 

Tilstedeværelsen af våben på hospitalerne er et kæmpe problem, mener formand for FOA Dennis Kristensen:

“Det er helt uacceptabelt, at der er våben på de psykiatriske afdelinger. Det kan vi simpelthen ikke byde de ansatte, der hver dag skal gå på arbejde med livet som indsats,” siger han til Fagbladet FOA.

En del våben er beslaglagt på den psykiatriske skadestue eller i forbindelse med visitationen ved indlæggelsen. Men der findes mange eksempler på fund af våben på de lukkede afdelinger.

Her er nogle af våbenfundene

Fokus på bostederne

På Psykiatrisk Center Glostrup er der flere gange fundet både peberspray, skydevåben og stikvåben, ligesom en patient efter en udgang vendte tilbage til Psykiatrisk Center Ballerup med tasken fuld af slagvåben, stikvåben og en luftpistol.  

Der har i forbindelse med de fem drab på ansatte i socialpsykiatrien været stort fokus på våben på bostederne. Her er der imidlertid tale om borgerens egen lejlighed, hvor folk kan komme og gå, som de vil. Det er derfor svært at forhindre, at beboerne bevæbner sig.

Ingen grund til lovændring

På landets hospitaler gælder der imidlertid en anden lovgivning.

- I øjeblikket diskuterer man, om der skal være et knivforbud af en eller anden art på bostederne. I mine øjne er det klart, at et sådant forbud kan praktiseres uden ny lovgivning på de psykiatriske hospitaler, for i psykiatrien er man indlagt og er ikke i egen bolig, siger Dennis Kristensen.

Hos Danske Regioner mener formand Bent Hansen (S) ikke, at øget kontrol af patienterne skal være redskabet til at forhindre våben på afdelingerne.

- Vi skal ikke til at omdanne de psykiatriske afdelinger til fængsler med kontroller og ransagninger, og hvad man ellers kan forestille sig. I stedet skal vi sætte massivt ind på at hjælpe patienterne, skriver Bent Hansen til Fagbladet FOA.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Glostrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere