Pelsfirma giver varme til 1000 parcelhuse

Et stort kølerum hos Kopenhagen Fur giver overskudsvarme - nu ender det ude i parcelhusene.

02:35

Vinteren er på vej, og det bliver især koldt for gråspurvene i Glostrup. Det kan de takke Kopenhagen Fur for. I årevis har pelsvirksomheden været vant til at se overskudsvarmen fra deres enorme køleanlæg gå tabt i den fri luft. Men nu skal den istedet ud til kommunens hustande.

Hos Kopenhagen Fur i Glostrup har de et kæmpe stort kølerum. Her ligger tusindvis af minkpelse i kasser på hylder. Her venter de på at blive sendt videre ud i verden. De skal med transportfly til blandt andet Kina.

Så rummet, hvor pelsene ligger, fungerer som en slags kæmpe køleskab.Og ligesom derhjemme, hvor vi bor, så producerer det store "køleskab" masser af varme, når det skal holde pelstykkerne kolde.

Dumt at sende varme op i luften

Hos Kopenhagen Fur har de længe tænkt, at det var dumt på den måde at sende varme direkte op i himlen. Og dumt, at man på den måde "fyrede for gråspurvene". Men nu har de fundet en løsning.

For på grunden lige inde ved siden af ligger Glostrup Kommunes Forsyningsanlæg. Og her kan de godt bruge den varme, som pelsvirksomheden får i overskud, når de skal køle skindene ned.

Vi har længe arbejdet på at gøre det muligt, at sende en stor mængde overskudsvarme fra vores produktion videre til Glostrup Forsyning, som ovenikøbet er vores nabo.

Jesper Uggerhøj, direktør, Kopenhagen Fur

Lidt ekstra rør og varme til 1000 parcelhuse

Så nu er der sat lidt ekstra rør ind i det anlæg, der forsyner folk i Glostrup med fjernvarme. Og man har forbundet rørene med Kopenhagen Fur, der ligger lige inde ved siden af.

På den måde kan al den varme, der bliver i overskud Kopenhagen Fur, blive sendt via kommunens forsyningsanlæg og altså tage turen videre ud i varmeapparaterne ude i 1000 parcelhuse i Glostrup Kommune.

Har længe arbejdet for en løsning

Det har ellers ikke været helt nemt at få den her aftale på plads. For der er særlige skatteregler, når det gælder andelsselskaber som Kopenhagen Fur.

Reglerne har betydet, at Kopenhagen Fur hidtil IKKE kunne sende overskudsvarme af sted til Glostrup Forsyning. Men nu ligger der et tilsagn fra SKAT på bordet - og varmen kan i store mængder rulle ud i rørene. Direktør hos Kopenhagen Fur, Jesper Uggerhøj mener, at det er den rigtige vej at gå.

- Vi har længe arbejdet på at gøre det muligt, at sende en stor mængde overskudsvarme fra vores produktion videre til Glostrup Forsyning, som ovenikøbet er vores nabo.

Mere miljøvenlig strategi

I et par år har Kopenhagen Fur arbejdet på, at gøre den her model til virkelighed. Nu kan direktør Jesper Uggrhøj se, at der sker noget.

- Det her betyder, at vi nu kan have en mere miljøvenlig strategi i vores produktion, og i sidste ende passe bedre på miljøet.

Glostrup Kommune har med borgmesteren i spidsen et mål om at være klimavenlig og have en effektiv udnyttelse af energi. Samtidig er der en ambition om at motivere virksomheder til at bakke op om miljøløsninger.  

- Som kommune sørger vi for, at rammerne er til rådighed. Det er så virksomhedernes opgave at udfylde rammerne.

Kølerummet med pels på hylderne skaber varme - som nu ryger videre ud i rørene hos 1000 parcelhuse.

Så nu må gråspurvene på den Københavnske Vestegn selv sørge for at skaffe varme, når det er koldt derude.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik