Ny, smart bænk: Lad mobilen op, mens du venter på bussen

Glostrup Kommune har købt en bænk til 50.000 kroner, som de næste år får fast plads på Banegårdspladsen. Men det er ikke en helt almindelig bænk.

I Glostrup har kommunen sat en helt ny bænk op på Banegårdspladsen ved Glostrup Station.

Og hvis du nu tænker, hvordan det dog kan blive til en nyhedsartikel, så er svaret ganske enkelt, at der ikke er tale om en hvilken som helst bænk.

Det er nemlig en såkaldt solcellebænk, der fungerer som en stor powerbank, hvor pendlerne kan oplade elektriske apparater, mens de venter på bussen. 

Bænken står på Banegårdspladsen ved Glostrup Station. Den fungerer som en almindelig bænk, hvor man samtidig kan oplade sin mobiltelefon, hvis den mangler lidt strøm.
Bænken står på Banegårdspladsen ved Glostrup Station. Den fungerer som en almindelig bænk, hvor man samtidig kan oplade sin mobiltelefon, hvis den mangler lidt strøm.
Foto: Glostrup Kommune

Bænken, der blev sat op torsdag, hører ind under et regionalt projekt i hovedstadsområdet, som Glostrup Kommune er en del af. Med EU-støtte i ryggen er det meningen, at man skal skabe forskellige initiativer for at fremme pendling og mobilitet, og her er Glostrup Station testplads for fremtidens nye løsninger.

Kan redde dig fra en bøde

Rasmus Hansen, der er byplanlægger hos Center for Miljø og Teknik i Glostrup Kommune, er begejstret for den futuristiske solcellebænk, der kan vise sig at være en redningsplanke for dem, der mangler strøm på mobilen.

- Vi er med i et projekt om at gøre Banegårdspladsen attraktiv for pendlerne, og der har vi vurderet, at det ville være fint at skabe bedre forhold for dem, som venter. Nu har man den her mulighed for at lade en flad mobiltelefon op, for det er ret tit, at billetten ligger på telefonen, og så kan man risikere at få bøder, hvis man er gået tør for strøm, siger Rasmus Hansen til TV 2 Lorry.

Den smarte bænk kan også bruges til at lade andre apparater som bærbare computere, elcykler, eller hvad der nu lige har behov for et skud strøm. Man skal dog selv sørge for at have et ladekabel med sig.

Man skal dog selv sørge for at have et ladekabel med sig, som man stikker herind.
Man skal dog selv sørge for at have et ladekabel med sig, som man stikker herind.
Foto: Glostrup Kommune

Bænken er udelukkende solcelledrevet og er derfor ikke koblet op til andre strømkilder. Derfor kan det måske være småt med strøm i de mørke vintermåneder.

- Hvis solen ikke har været så meget fremme, så går jeg ud fra, at der ikke er så meget strøm på bænken, som man jo godt kan kalde for en stor powerbank. Men det er i forvejen nok begrænset, hvor meget man kan nå at oplade, for man sidder jo normalt ikke på bænken i flere timer. Det skal ses som en nødservice, hvis man akut har brug for lidt strøm på et apparat, siger Rasmus Hansen.

Byplanlæggerne i Glostrup, som Rasmus Hansen er en del af, lagde sent torsdag aften billeder og beskrivelse af bænken op på deres facebook-væg, og det har allerede givet mange positive tilbagemeldinger.

I den kommende tid er kommunen spændte på at se, hvordan den bliver modtaget – og om den overhovedet vil blive brugt.

Koster 50.000 kroner

Bænken er produceret i Holland og koster den nette sum af 50.000 kroner. Heraf har kommunen selv betalt halvdelen, mens EU betaler den anden halvdel.

Det er ikke kun mobilen, som kan oplades i den nye smarte powerbank-bænk.
Det er ikke kun mobilen, som kan oplades i den nye smarte powerbank-bænk.
Foto: Glostrup Kommune

- Man kan godt sige, at det er ekstravagant at indkøbe en bænk som denne, fordi den koster et beløb, vi normalt ikke bruger på en bænk her i kommunen. Men med EU-støtten i ryggen så har det altså kunnet lade sig gøre, lyder det fra Rasmus Hansen.

I første omgang skal bænken stå på Banegårdspladsen i en to-årig forsøgsperiode, men håbet er, at den kan blive stående i længere tid – og hvis det viser sig at være en succes, så vil Rasmus Hansen ikke afvise, at man kunne finde på at placere andre bænke rundt om i kommunen.

- Jeg tror, den har længere levetid end de to år, og hvis bænken er velfungerende, så bliver den selvfølgelig stående. Men den er indkøbt med det formål at undersøge brugen af den de næste to år, siger Rasmus Hansen.

Frygter hærværk

Den hollandske leverandør har forsikret, at glaspladen er meget robust, men alligevel frygter kommunen for hærværk.

- Der er meget hærværk og graffiti, og alt hvad der har glas i sig, får nogle gange det værste frem i folk. Hvis man har et glas-busskur, så bliver det smadret på et tidspunkt. Jeg tror også, der kommer til at ske noget med på bænken, men jeg håber på, at det kun bliver overfladiske ridser, og at selve glaspladen ikke bliver smadret. Det ville være en frygtelig skam, for så ville den ikke have en funktion længere, siger Rasmus Hansen og fastslår:

- Der er jo ikke nogen, der vil betale så dyre penge for noget, der bare bliver smadret. Vi krydser fingre for, at det ikke sker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik