Ny nedtur for Glostrups borgmester - sat uden for døren i budgetforhandlinger

Borgmesteren i Glostrup er igen sat uden for indflydelse. Denne gang er det i forbindelse med budgettet for næste år.

Søndag aften stod det klart, at borgmester i Glostrup Kommune, John Engelhardt, sammen med sit parti, Venstre, er sat uden for indflydelse på kommunens budget for 2022.

Socialdemokratiet, SF, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten kunne på Facebook oplyse, at de har indgået budgetforlig for 2022 under det, de beskriver som "en god og konstruktiv samarbejdsånd".

Men det bliver altså uden Venstre, som dog er inviteret til at være med i et indgået forlig, fordi de resterende partier ønsker "så bredt et forlig som muligt".

quote Venstre vil fortsat gerne have indflydelse, men det er svært, hvis vi møder totalt hemmelighedskræmmeri.

John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup Kommune

"Hemmelighedskræmmeri"

Men spørger man John Engelhardt, så handler det ikke om for og imod. Snarere uvished. Adspurgt, hvad der sket bag rådhusets døre, svarer han:

- Da det nuværende forlig åbenbart er så hemmeligt, at ingen må se det, er det svært at gå i detaljer. Men efter ugers forhandlinger med de andre partier var der åbenbart en stor knast eller to, som skilte vandene. 

Takker I 'ja' til invitationen om at være med i et indgået forlig?

- Venstre vil fortsat gerne have indflydelse, men det er svært, hvis vi møder totalt hemmelighedskræmmeri, siger han.

quote I mine 25 år i lokalpolitik har jeg aldrig mødt en så ringe evne og vilje til samarbejde og en så arrogant holdning til det at have magt.

John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup Kommune

Du genopstiller ikke til kommunalvalget, men er du bekymret for, at det her får indflydelse for dit parti?

- Venstre går til valg på den samme politik uagtet, om vi er med i forliget eller ej, siger han og fortsætter:

- Jeg har stået i spidsen for kommunen i snart 12 år, og i den tid har vi skabt markante resultater. Det kan et hemmeligt forlig ikke ødelægge på den korte bane.

Det er dog ikke første gang, at John Engelhardt er sat uden for indflydelse. Det samme skete i 2018. Dengang blev han smidt ud af forhandlingerne efter bare 10 minutter. Og det faldt ikke i god jord.

- I mine 25 år i lokalpolitik har jeg aldrig mødt en så ringe evne og vilje til samarbejde og en så arrogant holdning til det at have magt, udtalte John Engelhardt dengang til TV 2 Lorry.

Stormfuld valgperiode

John Engelhardts seneste valgperiode, der begyndte i januar 2018, har dog langt fra været en fløjlsblød sejlads på et blikstille hav.

Mindre end et år inde i valgperioden skete der nemlig noget opsigtsvækkende i vestegnskommunen. Borgmesteren mistede sit flertal.

I august 2018 gik et flertal sammen uden om Venstre og Dansk Folkeparti og omfordelte formandskaberne for de politiske udvalg. 

Det fik Venstre og Dansk Folkeparti til at klage til Ankestyrelsen, fordi de mente, at manøvren var ulovlig. Det afviste Ankestyrelsen, og siden da har John Engelhardt siddet som borgmester med et flertal imod sig.

Sidste omgang

John Engelhardt har været borgmester i Glostrup Kommune siden 2010. Men når kommunalvalget ruller til november er én ting sikkert: John Engelhardt forbliver ikke Glostrups borgmester.

I november sidste år annoncerede den 65-årige politiker, at han ikke genopstiller til dette års kommunalvalg.

- Livet er – og skal være – meget andet end politik. Og derfor er det min beslutning at stoppe ved udgangen af valgperioden, så der bliver mere tid til andre interesser og opgaver, oplyste John Engelhardt dengang.

Om Venstres 'udsmidning' fra dette års budgetforhandlinger får betydning for partiet - og i særdeleshed deres nye borgmesterkandidat Piet Papageorge - ved kommunalvalget til november, må tiden vise.