Levakovic-brødre dømt til udvisning af Danmark

Fire medlemmer af Levakovic-familien er dømt for en række tricktyverier mod ældre under påskud af coronahjælp. Alle har fået fængselsstraffe, mens brødrene Jimmi og Dollar i tillæg udvises af Danmark.

Tre medlemmer af Levakovic-familien og deres faster er fredag blandt andet blevet kendt skyldige i en stribe tricktyverier mod ældre borgere ved Retten i Glostrup.

Brødrene Jimmi og Dollar Levakovic begge blevet dømt til udvisning af Danmark med indrejseforbud i ni år. 

Derudover er Jimmi Levakovic dømt til fem år og seks måneders fængsel, mens Dollar er blevet idømt en straf på tre år og seks måneders fængsel.

Fasteren Silvia Winther idømmes fem års fængsel, mens Santino Levakovic idømmes to år ni måneders fængsel. Da han er dansk statsborger, kan han ikke udvises.

Levakovicfamilien er kendt i offentligheden for, at stribevis af medlemmer gennem en årrække er blevet dømt for talrige forbrydelser.

Tricktyverierne i den aktuelle sag blev lavet ved, at de tiltalte udgav sig for at være fra kommunen. De påstod, at de kom for at hjælpe med at spritte af, og på den måde fik de adgang til de ældres boliger.

Flere af de ældre troede dog ikke på de tiltalte og forsøgte på forskellig vis, at få dem til at gå igen.

Det har flere af ofrene tidligere vidnet om i sagen, hvor det blev tydeligt, hvor voldsomme oplevelserne havde været for dem.

At det netop var ældre og svage borgere, at tricktyverierne gik udover, mener anklagemyndigheden, er en skærpende omstændighed.

På grund af ofrenes fremskredne alder og skrantende helbred var der flere af dem, der ikke kunne vidne i retten.

Og flere af dem havde svært ved at huske detaljerne omkring tricktyverierne.

Det er ikke alle 20 tricktyverier, de var tiltalt for at have begået, som de endte med, at blive dømt for. I visse tilfælde er det ifølge rettens overbevisning ikke bevist tilstrækkeligt, at de havde begået dem.

Både Jimmi og Dollar Levakovic har ikke dansk pas, hvorfor anklagemyndigheden hele vejen igennem har gået efter at få udvist begge brødre til Kroatien.

I Retten i Glostrup argumenterede brødrene ellers for, at de ingen tilknytning har til Kroatien, ligesom at deres børn bor i Danmark

Anklagemyndigheden mente derimod, at de igennem deres henholdsvis 18 og 22 domme har vist, at de ikke vil være en del af det danske samfund.

En af dem forklarede da også for retten, at han ikke havde haft et job, siden han var 18 år gammel.

Anklagemyndigheden lagde ligeledes vægt på, at brødrene ville have hinanden, hvis de begge skulle blive udvist.

Og i forhold til børnene var argumentet, at de vil kunne se dem ved hjælp af de tekniske hjælpemidler, der er til rådighed i dag. Det ville de under alle omstændigheder skulle, da de sidder fængslet, var anklagemyndighedens argument.

Jimmi, Dollar og Silvia Winther vil alle fortsat være varetægtsfængslet, mens Santino Levakovic anmodede om at blive løsladt til senere afsoning, hvilket retten sagde god for. Alle fire har i forvejen siddet varetægtsfængslet i cirka 16 måneder.

- Der er tale om grov kriminalitet mod ældre medborgere. At have udnyttet disse borgeres frygt for corona, er dybt nedrigt, siger specialanklager Britt Thagaard-Hansen i en pressemeddelelse.

- Begge de dømte har tidligere fået det gule kort - de vidste, at de stod på kanten af udvisning. Alligevel har de begge fortsat deres kriminelle løbebane. Derfor mener jeg, at det er helt på sin plads, at de nu begge bliver udvist, siger Britt Thagaard-Hansen.

Alle fire har bedt om betænkningstid i forhold til en eventuel anke.