Kvinde mistænkes for at kæmpe for IS i Syrien

Politiet mistænker en kvinde for at rejse til Syrien i juni sidste år for at kæmpe for Islamisk Stat.

Arkivbillede: De danske myndigheder blev kontaktet af det amerikanske efterretningsvæsen, fordi amerikanerne var kommet i besiddelse af et medlemskartotek fra Islamisk Stat. Foto: Shutterstock

Politiet har sigtet en kvinde for at lade sig hverve til den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat i Syrien og for at tilskynde andre til at gøre det samme.

Det er kommet frem under et grundlovsforhør i Retten i Glostrup onsdag eftermiddag, hvor kvinden fremstilles in absentia. Det betyder, at hun ikke selv er til stede.

Ifølge sigtelsen rejste kvinden til Tyrkiet 16. juni sidste år. Derefter rejste hun ind i Syrien, hvor hun tilsluttede sig Islamisk Stat.

Anklager Bo Bjerregaard oplyser, at hun stadigvæk befinder sig i udlandet.

Hun er også sigtet for at tilskynde en anden kvinde til at lade sig hverve af den ekstremistiske gruppe. Hun hjalp hende med at planlægge rejsen til Syrien, lyder det i sigtelsen. 

Det lykkedes dog ikke den anden kvinde at rejse til Syrien, fordi hendes forældre havde taget hendes pas.

Læs også 21-årig dømt for bombeplaner mod København

Den sigtedes forsvar siger under grundlovsforhøret, at hun nægter sig skyldig. Forhøret blev holdt for lukkede døre af hensyn til politiets videre efterforskning.

Kvinden er blevet varetægtsfængslet in absentia.

Der er i forvejen en del personer, der i øjeblikket siddet varetægtsfængslet ved Københavns Vestegns Politi for lignende forseelser. 

Blandt andet er tre andre også sigtet for at lade sig hverve til terrorisme.

I et andet sagskompleks blev seks unge mænd i april tiltalt for at kæmpe for Islamisk Stat i Syrien. De blev anholdt i 2016.

Helt konkret er mændene anklaget for at lade sig hverve til en terrororganisation og for at have trænet til terror.

De danske myndigheder blev kontaktet af det amerikanske efterretningsvæsen, fordi amerikanerne var kommet i besiddelse af et medlemskartotek fra Islamisk Stat.

Læs også Mistænkelige bøger: Muslimsk skole under skærpet tilsyn

Hvorvidt det også er tilfældet med kvinden, der onsdag blev fremstillet i Glostrup, vides ikke.

Center for Terroranalyse vurderede i juli i Politiken, at det samlede antal af danske personer, der er rejst til Syrien og Irak siden 2012, kan være højere end de 145, som det blev anslået i en analyse i februar.

En enkelt person - dansktyrkeren Enes Cifti, der var pizzabager i Ishøj - er blevet dømt for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat i Syrien.

Østre Landsret har straffet ham med fængsel i seks år. Om han også skal miste sit danske statsborgerskab, er op til Højesteret at beslutte.

 

 

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik