Hvepsebo-sagen: Fire kendt skyldige i menneskehandel

I dette hus på Sjælland gemte menneskesmuglere nogle af de fattige rumænere som er blevet udsat for menneskehandlere i Operation Hvepsebo-sagen. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix

Retten i Glostrup har tirsdag afsagt dom i sidste del af den omfattende Hvepsebo-sag, hvor fire personer er dømt for menneskehandel.

Tirsdag er fire personer fundet skyldige i menneskehandel i Hvepsebo-sagen - en af danmarkshistoriens mest omfattende sager om menneskehandel, bedrageri og omfattende skatteunddragelse for over 20 millioner kroner. 

I Retten i Glostrup er den formodede hovedmand, en 47-årig syrer, blevet idømt syv års fængsel for moms-og skattesvig for 18 millioner kroner. Han er kendt skyldig i menneskehandel og får samtidig en tillægsbøde på 19 millioner kroner samt udvises af Danmark for bestandig.

Den 47-åriges nevø og tre rumænere, som også er dømt tirsdag, får mellem tre og fem års fængsel.

Helt konkret blev de tre rumænske statsborgere, en 27-årig og en 28-årig mand samt en 44-årig kvinde, fundet skyldige i menneskehandel og idømt henholdsvis fem, fire og 4,5 års fængsel samt udvisning af Danmark for bestandig. Den 28-årige nevø, som er syrisk statsborger, blev idømt tre års fængsel samt udvisning for bestandig - han frifindes for at have deltaget i menneskehandel.

Læs også: Stor stigning: Flere uheld med uopmærksomme bilister på vejene

Dømt for menneskehandel
Retten har fundet fire af de tiltalte skyldige i menneskehandel af i alt 18 rumænske personer.

De fire personer er dømt for menneskehandel efter paragraf 262a, der handler om på organiseret vis at have rekrutteret, transporteret, modtaget eller huset adskillige fattige rumænske statsborgere, der kom til Danmark i den tro, de skulle arbejde.

I stedet blev de angiveligt udnyttet i en karrusel af nyoprettede firmaer og ansættelseskontrakter, der nok eksisterede på papiret og i deres navne – men ikke i virkeligheden. Menneskehandlen stod ifølge anklageskriftet på i perioden fra november 2013 til februar 2015.

Fire af de dømte personer har ifølge TV 2s reporter i retten anket dommen til Østre Landsret.

Anklager: Grov og kynisk kriminalitet
Anklager i sagen, Susanne C. Andersen, er tilfreds med byrettens afgørelse i sagen.

- Der er idømt hårde straffe for den her kriminalitet - netop på grund af den systematik, den grovhed og den kynisme, hvormed den er udført, og det kan vi kun være tilfredse med, siger hun til TV 2.

Det var sidste del af Hvepsebo-sagen, som Retten i Glostrup afsagde dom i tirsdag.

Yderligere 15 personer er allerede dømt i byretten for menneskehandel i sagen, der skriver retshistorie, idet straffelovens paragraf 262a, som personerne er tiltalt og dømt efter, aldrig tidligere har været taget i brug.

 

OVERBLIK: Her er sagen om Operation Hvepsebo:​

  • I en enorm aktion ransagede politiet 25. februar 2015 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.
  • I alt anholdt politiet 95 mennesker. Størstedelen af de anholdte er ifølge politiet ofre, men en gruppe på 23 - bestående af rumænere, et par syrere og danskere - bliver retsforfulgt.
  • Politiet mener, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien af landsmænd og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.
  • Bagmændene skal have transporteret dem hertil, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.
  • Efterfølgende skal bagmændene have frataget rumænerne de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri af særlig grov beskaffenhed.
  • Samlet set mener anklagemyndigheden, at der er blevet svindlet for cirka 35-40 millioner kroner.