Her får de ældre mindst hjemmehjælp: Se kommunens svar

I Glostrup har hjemmehjælperne ikke meget tid til at hjælpe de ældre, men det er en bevidst prioritering fra byrådet.

Som vi  fortalte mandag, så er der stor forskel på, hvor meget hjemmehjælp kommunerne i Lorrys sendeområde yder til deres ældre borgere på 80 år eller derover.

Her ligger Glostrup i bunden af listen, og det skyldes, at man i kommunen har valgt at bruge flere penge på rehabilitering.

De ældre i Lejre og Dragør har de bedste forhold i vores sendeområde med halvanden times hjemmehjælp om ugen, mens de ældre i Glostrup i gennemsnit må nøjes med lidt over en halv time om ugen - til at nå alle de praktiske gøremål i hjemmet. Det viser en beregning, som Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Tallene vækker bekymring hos Ældre Sagen.

- Det er klart, at en del af det kan skyldes at ældres helbredstilstand i dag er bedre op i en højere alder. Det kan forklare en del af det. Men ikke så voldsomt meget. Det er også udtryk for, at visitationen til hjemmehjælp i kommunerne er meget stram. Og at nogle svækkede ældre ikke får den hjælp de har brug for, siger Jens Højgaard, souschef hos Ældre Sagen.

- Det tyder i hvert fald på, at man visiterer meget stramt i den kommune. Og derfor kan der være ældre som ikke får den hjælp de har brug for i dagligdagen, siger han til TV 2 Lorry.

Men det er en bevidst prioritering fra byrådet i Glostrup, som har sat ekstra penge af på ældreområdet. De penge er dog - ifølge Social og Sundhedsudvalgets formand - fokuseret omkring rehabilitering.

- Det er en beslutning, vi har taget, at vi vil lægge alle vores ressourcer på at træne folk op. Vi har noget der hedder genoptræningscenter, som er virkelig presset. Vi har sat ekstra penge af, for at vi kan få alle de folk ind, som vi gerne vil have trænet op, siger Venstres Lars Thomsen, der er formand for Social og Sundhedsudvalget i Glostrup, til TV 2 Lorry.

Hos FOA vækker det også bekymring, at så mange visiterede hjemmehjælpstimer er forsvundet.

- Vores bekymring er, at de ældre ikke får den nødvendige pleje og omsorg som de har krav på siger sektorformand for social og sundhed, Karen Stæhr.

- Jeg synes det er for smalt kun at tænke på rehabilitering. Vi bliver nødt til at tænke på borgerne som individuelle personer, som skal have forskellig pleje. Nogle kan rehabiliteres og andre kan ikke. Og nogle skal have rigtig meget hjælp, siger hun.

I Glostrup Byråd mener man dog, at man lever op til kravene.

- Visitationen arbejder ud fra de kvalitetsstandarder, som os politikere har fastsat. Og vi prøver at gøre vores absolut bedste. Det er jo ikke sådan, at vi prøver ikke at bruge alle de penge vi må bruge for regeringen og Folketinget. Vores serviceramme er fuldt brugt op, siger Lars Thomsen.

Siden 2008 er 20 procent af hjemmehjælpstimerne på landsplan skåret væk. Samtidig er antallet af ældre over 65 år i samme periode steget med 23 procent.

 

STOR FORSKEL PÅ HJEMMEHJÆLPEN I LORRYS SENDEOMRÅDE

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Glostrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere