For første gang i 100 år: Verdens hurtigste fugl yngler ved København

To vandrefalkeunger har set dagens lys i Glostrup, og det vækker glæde hos Dansk Ornitologisk Forening.

I en redekasse på toppen af skorstenen på forbrændingsanlægget Vestforbrænding i Glostrup har lidt af et mirakel fundet sted.

Her har et vandrefalkepar nemlig fået to unger. Og det er første gang i over 100 år, at falken yngler i nærheden af København.

Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening til TV 2 Lorry.

- Vi er meget begejstrede over, at de er genindvandret til København, efter at de har været væk i over 100 år. Så det er en meget glædelig begivenhed, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.


Artiklen fortsætter efter billederne.

Vandrefalkens unger.
Vandrefalkens unger.
Foto: Erling Reinholdt Bojsen, Vestforbrænding
Vandrefalkeungerne har vokset sig større og større.
Vandrefalkeungerne har vokset sig større og større.
Foto: Vestforbrænding, webcam
Forleden blev vandrefalkeungerne ringmærket.
Forleden blev vandrefalkeungerne ringmærket.
Foto: Erling Reinholdt Bojsen, Vestforbrænding

Opdaget af lokal ornitolog

Vandrefalken kaldes verdens hurtigste fugl med en topfart på knap 400 km/t.

Sidste sommer blev en lokal ornitolog opmærksom på, at der var to vandrefalke, der holdt til på skorstenen på Vestforbrænding.

I samarbejde med forbrændingsselskabet lykkedes det at få opsat en redekasse på skorstenens top, hvor falkeparret hurtigt flyttede ind.

Og nu mindre end et år senere har det altså båret frugt.

- Vi har været spændt på, om de ville slå sig ned. Men det gjorde de, og nu har de altså fået to unger, som jeg tror bliver flyvefærdige i løbet af en uges tid. Det er jo ret fantastisk, siger Knud Flensted.

Artiklen fortsætter efter billedet.

I toppen af den 150 meter høje skorsten på Vestforbrænding har der siden efteråret 2020 været en redekasse til vandrefalkeparret.
I toppen af den 150 meter høje skorsten på Vestforbrænding har der siden efteråret 2020 været en redekasse til vandrefalkeparret.
Foto: Knud Flensted, DOF BirdLife

Væk fra Danmark i næsten 30 år

Vandrefalken, der regnes som en af verdens hurtigste fugle, var i en lang årrække ikke at finde i Danmark. Efter at vandrefalken gjorde yngleforsøg i Danmark i 1972, kom den først tilbage til Danmark i 2001.

Siden er bestanden vokset langsomt til de cirka 20 par, der yngler flere steder i Danmark.

Og med vandrefalkeparret og deres to unger har borgere i nærheden af Glostrup altså også en mulighed for at se de hurtige fugle.

- Hvis folk holder øje i nærheden af Vestforbrænding, så skulle der være en god chance for at få den at se.

- Man skal kigge efter en rovfugl med lange lange, slanke, spidse vinger og med sort hætte med to sorte skægstriber, så skulle der være en god chance for at kunne bestemme den, siger Knud Flensted.

Vandrefalken

Hvad skal vi undersøge næste gang?

Hver uge sætter vi tre af jeres spørgsmål til afstemning, så I kan være med til at bestemme, hvad vi skal undersøge for jer. Klik på det spørgsmål, du finder mest relevant.

Følg med på Spørg Os siden