Borgmester gennem 11 år stopper: Genopstiller ikke til kommunalvalg

Venstre-borgmesteren i Glostrup Kommune, John Engelhard (V), træder tilbage fra kommunalpolitik efter denne valgperiode.

Glostrup Kommune skal have ny borgmester efter næste års kommunalvalg.

Den siddende borgmester gennem 11 år, John Engelhardt fra Venstre, træder tilbage fra kommunalpolitik efter denne valgperiode.

Onsdag aften annoncerer 64-årige Engelhardt, at han ikke genopstiller ved kommunalvalget i november 2021.

- Livet er – og skal være – meget andet end politik. Og derfor er det min beslutning at stoppe ved udgangen af valgperioden, så der bliver mere tid til andre interesser og opgaver, siger John Engelhardt (V) i en pressemeddelelse.

Den ingeniøruddannede Engelhardt har været en fast skikkelse i kommunalpolitik i Glostrup i tæt på tre årtier. Han har været aktiv politiker i 27 år, heraf 25 år som medlem af kommunalbestyrelsen.

- Det har været en spændende rejse, hvor vi har gjort meget for at skille os ud i forhold til vores nabokommuner. Vi har et højt serviceniveau og vi har nu den 5. laveste skat i Danmark. Det har betydet fokus på effektiv drift hen over årene og jeg kan takke politiske kollegaer, ledelse og medarbejdere for et stort engagement i den sammenhæng, lyder det fra John Engelhardt (V).

De seneste 11 år har han siddet på borgmesterposten i kommunen på Vestegnen, som traditionelt set er socialdemokratisk hjerteland.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Valgplakater med John Engelhardt kommer ikke til at pryde Glostrup Kommune under næste års valgkamp.
Valgplakater med John Engelhardt kommer ikke til at pryde Glostrup Kommune under næste års valgkamp.
Foto: TV 2 Lorry

Stormfuld valgperiode

John Engelhardts seneste valgperiode, der begyndte i januar 2018, har dog langt fra været fløjlsblød sejlads på blikstille hav.

Mindre end et år inde i valgperioden skete der nemlig noget opsigtsvækkende i Vestegnskommunen: Borgmesteren mistede sit flertal.

I august 2018 gik et flertal sammen uden om Venstre og Dansk Folkeparti og omfordelte formandskaberne for de politiske udvalg. Det fik Venstre og Dansk Folkeparti til at klage til Ankestyrelsen, fordi de mente, at manøvren var ulovlig. Dette afviste Ankestyrelsen, og siden da har John Engelhardt siddet som borgmester med et flertal imod sig.

Hele redeligheden skete, efter et tidligere Venstre-medlem, Lars Thomsen, blev ekskluderet fra partiet i maj 2018, efter han ragede uklar med borgmesteren. Thomsen blev siden løsgænger, og med hans mandat væk fra Venstre-gruppen tippede Engelhardts spinkle flertal.

Siden har Engelhardt haft den utraditionelle fornøjelse at sidde som borgmester med et flertal imod sig.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Engelhardt har siddet for bordenden i kommunalbestyrelsen i Glostrup siden 2009.
Engelhardt har siddet for bordenden i kommunalbestyrelsen i Glostrup siden 2009.

Arvtager udpeges snart

Hvem der erstatter John Engelhardt som spidskandidat til borgmesterposten for Venstre i Glostrup, er endnu ikke fastlagt.

Den nye borgmesterkandidat for partiet findes på et opstillingsmøde inden november måneds udgang.

Vedkomne skal ved næste års kommunalvalg givetvis konkurrere med Socialdemokratiet om borgmesterkæderne. De to partier har ved de seneste valg været noget nær lige store i vestegnskommunen.

John Engelhardt er ikke den eneste borgmester i hovedstadsområdet, der vinker farvel til kommunalpolitik til næste år.

I Rødovre har Erik Nielsen (S) overdraget kæderne og skimter pension næste år, det samme har Frederiksberg-borgmesteren Jørgen Glenthøj (K) gjort.

Københavns Overborgmester Frank Jensen (S) har valgt at tage sit gode tøj og gå efter sager om seksuelt krænkende adfærd, mens Roskildes valgte borgmester, Joy Mogensen (S), byttede borgmesterposten ud med en stilling som minister i Mette Frederiksens regering.