6-årige Melina fandt meteorit: Nu udbetales milliondusør

Danmarkshistoriens største meteoritfald har nu udløst dusører for to millioner kroner. En af de heldige var 6-årige Melina fra Glostrup.

Der lød et brag, og et lysglimt viste sig på himlen en februaraften for et år siden.

Et år senere har 15 danskere fået to millioner kroner til deling.

En af dem er seks-årige Melina Hybel Jensen fra Glostrup, der fandt en meteorit på 65 gram i skolegården. 

- Jeg fandt den lige ved siden af min storebrors klasse, siger Melina Hybel Jensen til TV 2 Lorry i februar. 

- Jeg tænkte, at det var en sten, som var sort og hvid. 

Melina Hybel Jensen valgte dog alligevel at vise den til sine venner og senere til sin familie. 

Det viste sig senere at det var danmarkshistoriens største meteoritfald, der udløste lyset på himlen lørdag 6. februar 2016.

quote Jeg tænkte, at det var en sten, som var sort og hvid. 

Melina Hybel Jensen 

I alt blev der fundet og indleveret 8,9 kilo til Statens Naturhistoriske Museum, som nu har udbetalt dusører til finderne. Det skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelse. 

- Der er helt sikkert flere stykker derude. Ejby-meteoritten blev sprængt i flere stykker i luften, da den faldt ned, så der kan sagtens stadig ligge uopdagede stumper rundt omkring på Københavns Vestegn, siger Bent Lindow, der er samlingsmedarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum.

Dusøren stammer fra danekræ-ordningen. Danekræ er danske naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

Kan ses i vinterferien

En ”klump” fra Ejby-meteoritten har tidligere været udstillet på Geologisk Museum, men det er første gang, at offentligheden får mulighed for at se alle stykkerne samlet.

Det sker i vinterferien i ugen 7 og 8.

Siden Ejby-meteoritten kom til museet for cirka et år siden, har den været i hænderne på flere forskere, og i dag ved vi, at der er tale om en såkaldt ”almindelig kondrit”, som er et stykke af en asteroide, der består af sten og metal.

Ved hjælp af foto- og videooptagelser af faldet har en international forskergruppe beregnet, at meteoritten fløj ind i atmosfæren med en hastighed på 14,5 km/sekundet og stammer fra det ydre del af asteroidebæltet, der ligger mellem Mars og Jupiter i vores Solsystem.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik