Venner henter kaffegrums for at redde klimaet: ”Jeg forstår ikke, at vi kalder det affald”

Stort set alt det kaffe, danskerne drikker, ender i skraldespanden som grums. Men det vil tre colombianske venner lave om på.

Du kender den kun alt for godt.

Den varme og mørke drik, der glæder dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende skud af energi.

I Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til en af de nationer, der drikker allermest af den.

Det handler naturligvis om kaffe.

quote Jeg forstår ikke, at vi bare har smidt kaffegrums ud

Alejandro Franco, medstifter af Kaffe Bueno

Men de små sorte bønner er ikke så uskyldige, som de ser ud.

Det er nok de færreste der tænker over, at man smider en værdifuld ressource ud – og faktisk også en klimasynder – når man smider sit kaffefilter med kaffegrums i skraldespanden.

Men det har tre colombianske venner, der har slået sig ned i Søborg, sat sig for at ændre.

De vil udnytte det potentiale, der ligger i det brune affaldsprodukt.

- Når du laver dig en kop kaffe, bruger du kun én procent af alt det, som kaffebønner indeholder. Det betyder, at 99 procent af de stoffer, som man har videnskabelig dokumentation for, er gavnlige for vores helbred, ryger direkte i skraldespanden, siger 24-årige Alejandro Franco, der sammen med Juan Medina og Camilo Fernandez står bag virksomheden, som de kalder Kaffe Bueno. 

- Sidste år blev der på verdensplan indtaget ni milliarder kilo kaffe, så det er et gigantisk ressourcespild, når alt det kaffegrums ryger i skraldespanden, siger han. 

Olie ekstraheret fra kaffegrums, der endnu ikke er helt færdig udviklet.
Olie ekstraheret fra kaffegrums, der endnu ikke er helt færdig udviklet.

Kaffegrums bliver til olie og mel

De tre iværksættere vil hente kaffegrums fra restauranter, hoteller og spisesteder i København og bruge det til at udvinde blandt andet olie, som kan bruges i kosmetikbranchen:

- Olien er rig på antioxidanter og essentielle fedtsyrer, som, man i kosmetikbranchen godt ved, er velegnet til for eksempel at forsinke hudens ældning, hele sår, yde solbeskyttelse og øge hudens fugtighed. Det er sådan set den nye arganolie, siger Alejandro Franco.

- Efter vi har ekstraheret olien fra kaffegrumset, så har vi tør kaffegrums tilbage. Og den kværner vi til mel, som er meget fiberrig, glutenfri og rig på proteiner, siger han. 

Valget er faldet på den danske hovedstad, fordi vi er et af verdens mest kaffedrikkende befolkninger. Samtidigt er vi åbne over for grønne tiltag, og så yder vi via programmet Start-up Denmark støtte til udenlandske iværksættere med gode ideer. 

Ifølge videnskab er kaffeolie rig på antioxidanter og essentielle fedtsyrer.
Ifølge videnskab er kaffeolie rig på antioxidanter og essentielle fedtsyrer.

Særligt hotelsamarbejde giver kaffe-shampoo

Indtil videre har Kaffe Bueno ikke mulighed for hverken at forarbejde eller indsamle i nærheden af de ni milliarder kilo kaffe, der bruges på verdensplan.

Gældende fødevareregler gør det blandt andet stort set umuligt at indsamle kaffegrums fra private husholdninger.

Indtil videre har vennerne allieret sig med én hotelkæde, som har en ambition om at være CO2-neutral i 2030. Partnerskabet er endnu ikke offentliggjort, hvorfor TV 2 Lorry ikke må nævne hvilken. 

- Når vi har hentet deres kaffegrums, får vi en tysk partner med et bioraffinaderi til at ekstrahere olien. Og så bliver kaffeolien brugt i hotelkædens udvalg af shampoo, flydende sæber og fugtighedscremer, siger Alejandro Franco og forsætter:

- Det resterende kaffegrums skal laves til kaffemel, som hotelkøkkenet så kan bruge i deres madlavning. 

 
 

Kaffegrums er en klimasynder

- Det er faktisk ret ironisk, men kaffens eget affald kan i sidste ende være skyld i, at kaffe uddør. Normalt ender kaffegrums på lossepladsen, og når det sker, så frigiver kaffegrumset metan-gasser. Metan er meget mere skadeligt for miljøet end CO2, siger Alejandro Franco.

- Hvis vi antager, at de ni milliarder kilo kaffe, der blev indtaget i verden i 2018 endte på en losseplads, så svarer udledningen fra kaffeaffaldet til den udledning, som ni millioner biler udleder hvert år. Det er flere biler, end der er i Danmark, siger han og forsætter:

- For mig at se er det vildt at tænke på, at vi bare har smidt kaffegrums ud og omtalt det som kaffeaffald. Det er ikke affald. Jeg føler, vi er den generation, der må tage ansvar og ændre det her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik