Som de første i landet: Kommune vil bekæmpe opsvulmede ben med sensor

Hjemmesygeplejen i Gladsaxe Kommune afprøver effekten af behandling af hævede ben – også kaldet ødemer – med en sensor.

Som den første kommune i Danmark vil Gladsaxes hjemmesygepleje nu undersøge, om en lille sensor på benet kan være en effektiv måde til behandling af hævede ben, også kendt som ødemer.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Personer, der lider af hævede ben, bliver normalt behandlet med stramtsiddende kompressionsbind, som fører væsken væk fra benene.

Men med den nye sensor, som placeres under bandagen, kan hjemmesygeplejerne følge med i behandlingen, fordi sensoren måler omfanget af benet.

Og den moderne løsning kan vise sig at blive et nybrud i behandlingen af ødemer. Det er i hvert fald håbet hos Dorthe Reib og Stine Dedetas, der er hjemmesygeplejersker i Gladsaxe Kommune.

- Det er en indgribende behandling at få anlagt kompressionsforbindinger på benene i en lang periode, og vi håber, at vi med den nye sensor kan afkorte behandlingen til glæde for borgerne, udtaler de to i en pressemeddelelse.

Skal forhindre indlæggelser

Normalt skal kompressionsforbindingen forblive på personens ben hele døgnet for at opnå den bedste effekt og skal normalt skiftes efter nogle faste intervaller.

Den nye metode vil i stedet betyde, at hjemmesygeplejerne med større nøjagtighed kan følge med i, hvornår bandageskift er nødvendigt.

Hævede ben - ødemer

Hævede ben (ødem) er en meget almindelig tilstand med mange forskellige årsager og kan være et normalt fænomen.


Når benene er hævede, er der væske fra blodårer eller lymfekar som er trængt gennem årevæggene og har samlet sig under huden.


Hævelsen kan skyldes sygdomme i selve benet. Sygdomme med hævelse i det ene ben kan skyldes dårligt tilbageløb fra benet, årebetændelse, åreknuder eller følger efter læsioner eller operationer på benet.


Hævede ben kan også skyldes varme, eller at du har siddet stille og foroverbøjet som under en flyrejse.


Hævede ben kan skyldes blodprop i benet eller følger efter åreknuder, men kan også være led i sygdomme i lever, nyre eller hjerte, eller bivirkning til medicin.



Kilde: Sundhed.dk

Samtidig kan sensoren også måle, om borgerens temperatur stiger, hvilket kan være tegn på begyndende infektion. Det gør det ifølge Gladsaxe Kommune muligt at handle tidligere og mere effektivt, og på den måde forebygge en infektion, der i værste fald kan resultere i en indlæggelse.

- Hvis behandlingsforløbet kan kortes ned, vil hjemmesygeplejen kunne spare forbindinger, transporttid og medarbejdertimer, som i stedet kan bruges hos andre borgere, udtaler Charlotte Holm, der er daglig leder af Hjemmesygeplejen, og fortsætter:

- Gladsaxe oplever ligesom i resten af Danmark et stigende behov for hjemmesygepleje, fordi der bliver flere ældre, behandlingstiden på hospitalet bliver kortere, og kommunernes hjemmesygepleje overtager flere og flere opgaver fra sygehusene.

To lokale virksomheder har udviklet sensoren og kompressionsbindet, som Gladsaxe Kommune nu vil benytte i en forsøgsordning.
To lokale virksomheder har udviklet sensoren og kompressionsbindet, som Gladsaxe Kommune nu vil benytte i en forsøgsordning.
Foto: Gladsaxe Kommune

Lokalt samarbejde

Det nye tiltag sker i samarbejde med Icompression og Specialbandager.dk, som har hjemme i Bagsværd, som ligger i kommunen.

Ifølge borgmester Trine Græse (S), er samarbejdet ”et godt eksempel på, hvad man kan opnå, når man går sammen på tværs af den private og offentlige sektor om at udvikle noget nyt”.

- Jeg er stolt af at være borgmester i en kommune, hvor vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med erhvervslivet. Det gode partnerskab er med til at udvikle kommunens service og betyder, at vi kan være i front på mange områder, udtaler Trine Græse.

Forsøget løber frem til 2022 og omfatter i første omgang 30 borgere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik