Socialdemokrater bliver løsgængere: - Politikken er ikke rød nok

To socialdemokrater i Gladsaxe Kommune har valgt at melde sig ud af partiet på grund af manglede rød politik, svært samarbejde og dårlig behandling. Gruppeformand afviser kritik.

Lise Tønner og Lene Svendborg vil ikke længere være medlem af Socialdemokratiet i Gladsaxe Kommune. Foto: Gladsaxe Kommune

Der er uro i Socialdemokratiets gruppe i Gladsaxe Kommune. Her har to nu tidligere socialdemokrater valgt at stoppe i partiet og blive løsgængere.

Det drejer sig om Lise Tønner og Lene Svendborg, der ikke længere kan forene sig med den politikken i gruppen.

Læs også Hvidovres borgmester bliver løsgænger

- Vi mener ikke, at den førte politik i Socialdemokratiet i Gladsaxe er rød nok, og ofte er den ikke på linje med partiets politik på landsplan, udtaler de to tidligere socialdemokrater.

Lise Tønner og Lene Svendborg blev valgt ind i byrådet til Kommunalvalget i 2017 og har været en del af Socialdemokratiet lige siden - indtil tirsdag. De lægger vægt på den manglende fokus på skoleområdet som en årsag til deres afgang.

- Der har for eksempel været en tendens til at lægge skoler sammen, men vi er meget fokuseret på, at det skal være trygt med fokus på trivsel, og det fungerer bedre i mindre enheder. Det samme gælder daginstitutioner, hvor Socialdemokratiet vil bygge dem større, fortæller Lise Tønner til TV 2 Lorry.

Svært at samarbejde

Lise Tønner og Lene Svendborgs afgang betyder, at Socialdemokratiet, som sidder på magten i Gladsaxe Kommune, går fra ti til otte medlemmer.

Dermed er partiet fortsat det største i byrådet, som tæller i alt 25 medlemmer, trods de to tidligere partimedlemmers afgang.

Beslutningen om at forlade partiet kommer efter længere tids overvejelser, hvor de blandt andet har været utilfredse med samarbejdet i partiets gruppe.

Læs også S-ordfører bliver løsgænger

- Vi har forsøgt at komme igennem med lidt mere røde holdninger, men et flertal i gruppen lægger den linje, der er, og vi har for ofte gået på kompromis med de mærkesager, vi er valgt på. Det påvirker ens engagement, fortæller Lise Tønner.

Derudover beskriver de også et miljø, hvor de ikke føler sig ordentligt behandlet, men dette vil Lise Tønner ikke komme yderligere ind på.

Gruppeformand afviser kritik

Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Trine Græse, har ikke ønsket at stille op til interview.

Hun har i stedet henvist til gruppeformanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe i Gladsaxe Byråd, Tom Vang Knudsen. TV 2 Lorry har forholdt ham kritikken fra de to løsgængere:

- Det er rigtig ærgerligt, men de fremstillinger, de kommer med, kan jeg ikke genkende. Jeg medgiver, at der er nogle tilfælde, hvor samarbejdet ikke har lykkedes de seneste to år. Men jeg synes, vi har strakt os langt for at få det til at fungere, udtaler Tom Vang Knudsen, der ikke vil udelukke et samarbejde med de to løsgængere i fremtiden.

Læs også Partihopper vender flertal imod borgmester: "Det er grotesk"

Selvom Lise Tønner og Lene Svendborg ikke længere er en del af Socialdemokratiet, har de ingen intentioner om at melde sig ind i et andet parti. De vil forsøge at kæmpe for den røde politik, som de tror på.

Men hvis I stadig tror på de socialdemokratiske værdier, hvorfor så ikke blive og kæmpe?

- Det, synes vi, at vi har gjort i to lange år. Vi kan bare konstatere, at der ikke er udsigt til, at tingene ændrer sig.

- Vi har gået på kompromis i mange sager, men man når et punkt, hvor man har gået på kompromis for meget og begynder at tvivle på, om det var det, man blev valgt i byrådet for, afslutter Lise Tønner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik