Skovbørnehave i Gladsaxe nomineret til landets bedste

Hvert år uddeler Børne- og Undervisningsministeriet prisen Årets Dagtilbud - i år er Gladsaxe Skovbørnehave blandt finalisterne.

I Gladsaxe Skovbørnehave lærer børnene både om verdensmål og får lov til at bestemme selv. Foto: Gladsaxe Kommune

I Gladsaxe Kommune tænker daginstitutionerne i bæredygtighed og verdensmål.

Hvert fald i Gladsaxe Skovbørnehave, og det er en af flere grunde til, at skovbørnehaven nu er blandt finalisterne til prisen Årets Dagtilbud, der hvert år uddeles af Børne- og Undervisningsministeriet.

Læs også Årets Dagtilbud 2018 kåret: Her får de mindste et kamera i hånden

Prisen uddeles hvert år til et dagtilbud, som har en særlig høj grad af kvalitet i det pædagogiske arbejde, og nu er der tre finalister tilbage, som alle kan være med til at inspirere andre daginstitutioner.

"Skovbørnehaven har modet til at følge børnenes spor, gribe deres idéer og lade dem være omdrejningspunkt for et projekt, en leg, eller tema gennem længere tid. Skovbørnehaven er desuden meget åben og udadvendt i såvel aktiviteter som mentalitet", skriver ministeriet i deres nominering.

I Gladsaxe Skovbørnehave lærer børnene både om verdensmål og får lov til at bestemme selv. Foto: Gladsaxe Kommune

Børnene bestemmer

I Gladsaxe Skovbørnehave er der 34 børn i alderen 3-6 år. Ét af mantraerne i børnehaven er, at børnene skal være udenfor i mindst seks timer - hver dag, uanset vejr og vind.

Oftest er de i skoven, og her lærer børnene om et særligt tema, de selv har valgt, forklarer Karina Bech, der er daglig leder i dagtilbuddet i en pressemeddelelse.

Vi finder ud af, hvad børnene interesserer sig for, og så går vi ud af den tangent.

Karina Bech, daglig leder i Gladsaxe Skovbørnehave

- Vi finder ud af, hvad børnene interesserer sig for, og så går vi ud af den tangent. Da vi afholdt pirattema, var børnene meget optaget af piraters leveregler. Det handlede om, hvordan man er en god ven.

- Det koblede vi sammen med et cirkustema, hvor børnene lærte, hvordan man arbejder sammen som gode venner i et cirkus. I skoven var dyrene artisterne, og det skabte interesse for de små insekter, som vi nu lærer om i vores nedbrydertema, hvor vi kigger på bænkebidere og tusindben, fortæller hun.

Juryen, der udvælger de dagtilbud, der nomineres til prisen, består af repræsentanter fra KL, FOA, BUPL, BUPLs Lederforening, FOLA, Danske Professionshøjskoler og dagtilbudsområdets praksisfelt.

Læs også Fra barak til børnehave: Gammel officersskole bliver til moderne daginstitution

Verdensmål i børnehøjde

De har også haft kig på skovbørnehaven som følge af deres konkrete arbejde med FNs verdensmål.

Det udmønter sig blandt andet i de materialer, som pædagogerne hver dag tager med i skoven - der desuden også bruges flittigt som levende legeplads.

I Gladsaxe Skovbørnehave lærer børnene både om verdensmål og får lov til at bestemme selv. Foto: Gladsaxe Kommune

Her kan en lysning hurtigt fungere som cirkusscene, og en del af børnehavens legetøj er lavet af genbrugsmaterialer. Andet legetøj kommer blandt andet fra børnenes egne værelser.

Ifølge Karina Bech bliver FNs verdensmål på den måde en slags indirekte læring, når børnene er kreative med genbrug og oplever naturen på tæt hold.

Hvis du spørger børnene, hvad FNs verdensmål er, så kan de ikke svare dig. Men de ved, at vi skal samle affald i naturen, fordi det er synd for dyrene, hvis vi sviner

Karina Bech, daglig leder i Gladsaxe Skovbørnehave

- Hvis du spørger børnene, hvad FNs verdensmål er, så kan de ikke svare dig. Men de ved, at vi skal samle affald i naturen, fordi det er synd for dyrene, hvis vi sviner. De ved også, at ting kan genbruges, da mange af vores legeremedier er noget, de selv har lavet af genbrugsmaterialer.

- Vi har blandt andet lavet en isbutik af genbrugsmaterialer fra forældrene. Det er den måde, vi lærer børnene om bæredygtighed. Så man kan omsætte verdensstrategier helt ned til hverdagspraksis i en børnehave, siger hun.

Vinderen af Årets Dagtilbud uddeles den 16. december af Børne- og Undervisningsministeriet.

Her finder Gladsaxe Skovbørnehave ud af, om de har slået dagtilbuddene Asebo i Vejle og Børnehuset Toften i Sønderborg i kampen om prisen og de 20.000 kroner, der er på højkant til vinderen.

Læs også Børnehave tager forskud på Royal Run - og overraskes af kronprinsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik