Netto-butik får bøde efter fund af uspiselige fisk

Netto-butik solgte fiskevarer fra en alt for varm kølemontre, selvom butikken godt vidste, den ikke kunne holde temperaturen nede.

Den var gal med fødevarehygiejnen, da Fødevarestyrelsen den 9. juli var på kontrolbesøg i Netto på Søborg Hovedgade i Søborg.

Her blev en række ferske fiskevarer opbevaret ved alt for høje temperaturer, hvilket udløste en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner til butikken.

"I kølemontre i forretningslokale, hvor der opbevares fersk fisk udbudt til salg, er lufttemperaturen målt til 9,4 grader celsius med kalibreret luftføler. Kernetemperatur i torskefilet er målt til 7,5 grader celsius med kalibreret indstikstermometer," står der i kontrolrapporten.

Der blev opbevaret fire pakker torskefilet, fire pakker laksefilet, en pakke laksefars og seks pakker torskefars i kølemontren.

Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at fiskevarer er meget letfordærvelige fødevarer. Emballerede ferske fiskevarer skal derfor nedkøles til en temperatur, der nærmer sig smeltende is, hvilket vil sige 0-2 grader, for eksempel i udstillingsmontrer eller i kølerum.

Fiskevarerne i Netto-butikken i Søborg var altså markant varmere, end hvad fødevarereglerne foreskriver, og butikken blev derfor også bedt om at kassere fiskevarerne, da de var uegnet til at spise.

Kendte til problemer på forhånd

Det fremgår af kontrolrapporten, at butikken havde kendskab til, at der var problemer med den pågældende kølemontre med de alt for varme fisk. 

"Virksomheden havde følgende bemærkninger: Vi er godt klar over, at den montre har svært ved at holde temperaturen nede, men vores kølemontører gør ikke noget ved det," står der i kontrolrapporten.

Netto-chef: Defekt kølemontre er udskiftet

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Salling Group, der ejer Netto-kæden, for at få en kommentar til, hvorfor deres butik på Søborg Hovedgade har solgt ferske fiskevarer velvidende, at de blev opbevaret i en kølemontre, som havde svært ved at holde temeperaturen nede. 

Kenn Birkebæk, der er regionschef i Netto, svarer følgende i en mail:

"Vi laver jævnligt temperaturmålinger i vores køleanlæg, for vi vil ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Desværre har vi konstateret en fejl, og derfor har vi med det samme installeret et midlertidigt kølemontre, så alle vores kølevarer lever op til myndighedernes krav," lyder det fra Kenn Birkebæk.