Massiv indsats gjorde kommunens ansatte mindre syge

I Gladsaxe Kommune har politikere og ledere arbejdet sammen om at nedbringe kommunes ansattes sygefravær, og nu er det lykkedes.

I Gladsaxe Kommune har ledere og politikere gennem årene arbejdet målrettet med en række strategier og initiativer, der skulle nedbringe sygefraværet blandt ansatte i kommunen.

Og det har haft stor effekt i kommunen. Det viser en ny statistisk fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Statistikken peger på, at Gladsaxe Kommune er den kommune, hvor sygefraværstallet for fuldtidsansatte er lavest. Det oplyser Gladsaxe Kommune i en pressemeddelelse.

I Gladsaxe Kommune ligger sygefraværet på 11,2 dage per fuldtidsansat, hvor det i landets andre kommuner ligger på 12,1 dage per fuldtidsstilling. Det gennemsnitlige sygefravær i Gladsaxe er derfor næsten en dag under landsgennemsnittet.

Trine Græse, der er borgmester i Gladsaxe, oplyser i pressemeddelelsen, at der er nogle helt særlige grunde til, at de har fået sygefraværsdagene ned i kommunen.

- Vi arbejder systematisk med vores fravær og følger det tæt både administrativt og politisk. Vi har gennem årene sat en lang række initiativer i værk for at holde sygefraværet på et minimum. Derfor glæder jeg mig over, at vores indsats virker, så vi fortsat har et lavt sygefravær, siger hun.

Plejeboliger har især gjort en stor indsats

I Gladsaxe Kommune, hvor plejeboligerne Egegården/Møllegården ligger, har centerleder Jessie Lykke oplevet stor succes med kommunes initiativer. Arbejdspladsen har gjort en stor indsats og halveret sygefraværet.

Der er tale om initiativer, der sikrer en tydelig fraværspolitik. Det er samtidig gjort muligt for akut afspadsering, hvor medarbejderen selv betaler eller møder på arbejde en anden dag i stedet for. 

Jessie Lykke understreger, at det har været et længere stykke arbejde, der er blevet sat i værk for at nedbringe sygefraværet.

- Det er ikke noget, som sker fra den ene dag til den anden. Det var en ændring af hele arbejdskulturen, der skulle til. Derfor valgte vi en tydeligere vej som ledelse, hvor vi satte sygefraværet længere op på dagsordenen, siger hun. 

Ledelsen åbnede for fri dialog 

Ledelsen for plejeboligerne har sammen med medarbejderudvalget lagt en plan for, hvordan man bedre kunne taler åbent om sygefraværsdage. 

Jessie Lykke oplyser, at der kom mere struktur på arbejdspladsen. Der blev lavet tydligere regler om, hvor mange sygedage og sygeperioder de ansatte måtte have, før de fik en advarsel. 

Der blev skabt en åben dialog, hvor ansatte sammen med lederne kunne snakke om, hvorfor de meldte sig syge. Ledelsen snakkede samtidig med raske ansatte, så de ikke blev glemt på jobbet. 

Der er blevet arbejdet meget på, at få løftet det private til det professionelle. Samtidig med at der er blevet lagt et større fokus på arbejdsmiljøet. 

Jessie Lykke pointerer, at de ansatte i plejeboligerne har været med til at skubbe til Gladsaxe Kommunes sygefraværspolitik. 

- Hele kommunens sygefraværspolitik er blevet ændret igennem tiden, og den tænker jeg, at vi har været med til at skubbe rigtig meget til. Den handler helt generelt om, at det skal være retfærdigt for alle medarbejdere. 

Siden 2014 har ledelsen og de ansatte på Egegården/Møllegården mere end halveret det årlige sygefravær fra 20,7 til 9,7 sygedage.

Sådan ser det gennemsnitslige ud i din kommune

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

20171010-125558-L-1920x1281we

Forureningskilde fundet på Frederiksberg - nu ledes der efter endnu en

Gladsaxe

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere