Lagt ned af corona: Flere kommuner forlænger nødberedskab i hjemmeplejen

Coronasituationen tvinger nu kommunerne Gladsaxe og Solrød til at forlænge nødberedskabet i hjemmeplejen.

I december lød det enslydende fra flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, at de var tvunget til at lade deres hjemmepleje gå i nødberedskab.

Det var særligt stigende coronasmitte, der skabte problemer med blandt andet manglende medarbejdere som konsekvens.

Og her i begyndelsen af det nye år er situationen flere steder stadig stærkt påvirket af den store smitte. Derfor har både Solrød og Gladsaxe Kommune nu forlænget nødberedskabet. Mens Roskilde Kommune også melder om udfordringer.

Får aflyst hjælp

I Solrød Kommune er de nemlig fortsat plaget af manglende medarbejdere. Både på grund af sygdom, men også fordi det er svært at skaffe vikarer. Det fortæller Bente Gaardhøj Johansen, der er ældrechef i Solrød Kommune, til TV 2 Lorry.

Derfor må de dag til dag vurdere, hvilke opgaver de kan løfte. Og det betyder at borgere i kommunen kan risikere at få rykket eller helt aflyst hjælp.

- Det er hverken noget vi eller vores medarbejdere synes om. Men det er desværre nødvendigt lige nu, siger Bente Gaardhøj Johansen, der dog understreger at den personlige pleje bliver prioriteret.

Samme melding kommer også fra Roskilde Kommune. Her er hjemmeplejen ikke gået i decideret nødberedskab. Men som det var tilfældet i december, så er de også stærkt udfordrede af den stigende smitte.

Og derfor må hjemmeplejen i Roskilde Kommune hele tiden vurderer, hvilke opgaver de kan løfte, lyder det fra kommunen.

Hvad betyder nødberedskab

Når en kommune går i nødberedskab, betyder det hele konkret, at plejekrævende ældre bliver skåret i hjælpen, får færre besøg, kommer sjældnere i bad, og sådan noget som rengøring bliver nedprioriteret. Det beror dog alt sammen på en individuel vurdering.

Delvis forlænget

Også Gladsaxe Kommune måtte i starten af december lade deres hjemmepleje gå i nødberedskab. Nødberedskabet skulle i første omgang vare frem til den 3. januar 2022 og berøre cirka 1400 borgere.

Onsdag kunne Gladsaxe Kommune dog bekræfte over for TV 2 Lorry, at de har været nødt til at forlænge nødberedskabet delvist. Det skyldes 30 coronasyge medarbejdere og mangel på vikarer, lyder det fra kommunen.

Denne gang vil det dog kun være den praktiske del, der bliver berørt.

- For de borgere, der modtager praktisk hjælp, betyder forlængelsen, at de kan opleve, at frokosten tilberedes samtidig med morgenmåltidet, at rengøring kun omfatter køkken og bad og synligt snavs, som kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, og at øvrige praktiske opgaver vil blive udført på kortest mulig tid, skriver Gladsaxe Kommune på deres hjemmeside.

Nødberedskabet i Gladsaxe Kommune vil vare frem til den 17. januar.

Passer på medarbejdere

I Solrød Kommune lavede de i december en lokalaftale gennem FOA, der var med til at sikre flere hænder. På den måde kom de ifølge Bente Gaardhøj Johansen godt igennem jul og nytår. 

- Det gjorde det muligt for vores medarbejdere at tage ekstra vagter, og det er derfor en mulighed vi overvejer at bringe i spil igen, siger Bente Gaardhøj Johansen og fortsætter:

- Men vi er også opmærksomme på, at vores medarbejdere - der lige nu holder fanen højt - ikke kan blive ved med at løbe stærkere. Derfor ønsker vi selvfølgelig ikke at være i nødberedskab længere end højst nødvendigt.

Solrød Kommune har ikke sat en slutdato for nødberedskabet.

TV 2 Lorry har i december afdækket problemet med manglende personale i hjemmeplejen. Se mere i dette indslag:

Kort nyt.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik