Kundeklage førte til afsløring af uhørt snavset bageri – nu er det politianmeldt

Rengøringen var så slem i et bageri, at fødevaremyndighederne nu har politianmeldt det. Indehaveren siger, at Fødevarstyrelsen giver ham pres.

Det var ikke just et sukkersødt syn, der mødte Fødevarestyrelsen, da de den 9. marts foretog et kontrolbesøg hos Bagsværd Bageri.

Bageriet, der forinden havde haft en historik med stribevis af anmærkninger for brud på fødevareloven, viste sig at dumpe med et brag.

quote Jeg er overhovedet ikke enig i, hvad der er blevet skrevet af Fødevarestyrelsen

Zakariyya Ali Assad Saleh, indehaver af Bagsværd Bageri

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport skete kontrolbesøget på baggrund af en såkaldt forbrugerhenvendelse, hvilket kan oversættes til en klage.

Og den holdt altså stik i sådan grad, at fødevaremyndighederne ikke har set nogen anden udvej end at politianmelde Bagsværd Bageri.

Ifølge kontrolrapporten var det særligt rengøringen, den var gal med.

- Hylder under bageborde i bageri fremstår fedtet og beskidte. Store hvide kasser, hvor der opbevares uemballerede fødevarer, fremstår fedtede og beskidte med brune belægninger på ydersiden.

- Vindueskarme i bageri fremstår med massive sorte belægninger, i samlinger på vægge og loft er der formodet skimmel, står der i kontrolrapporten, som er nærmest én lang uendelighed at detaljerede, uhygiejniske beskrivelser.

- Under inventar i bageri fremstår det støvet og beskidt og omkring bordben og inventar fremstår det beskidt og fedtet. Afløb i hele virksomheden fremstår med ansamlinger af snavs, krummer og slimede belægninger af ældre dato.

- Ved konditorområde er vægge beskidte med spild af rød farve. Samtidig fremstår vægt, og mikroovn med indtørrede madrester, området har ikke været i brug ved dagens produktion. Inde i pladepudser er der meget beskidt, skriver Fødevarestyrelsen.

Bagsværd Bageri på Bagsværd Hovedgade har taget skeen i den anden hånd for at få kunderne tilbage i butikken.
Bagsværd Bageri på Bagsværd Hovedgade har taget skeen i den anden hånd for at få kunderne tilbage i butikken.
Foto: Google Streetview

Bagerens dårlige øje

Ifølge kontrolrapporten havde bageriet følgende bemærkning til de utallige uhumske fund: ’Vi har rengøring på hver eftermiddag, jeg kan godt se, der ikke er rent.’

Et andet kritikpunkt, som Fødevarestyrelsen rejser, er Bagsværd Bageris fødevarehåndtering.

- Virksomheden transporterer fødevarer ud til bilen, uden det er overdækket. Virksomheden tager brød med en træspade og stiller den derefter på bordet, står der i kontrolrapporten, hvor forholdet dog vurderes at være en ”bagatelagtig overtrædelse under de foreliggende omstændigheder.”

Problemer med sandwich og håndvask

Også bageriets sandwichproduktion får kritik.

- Virksomheden har smurt sandwich med kylling for ca. 30 min., siden tilsynet startede. Disse sandwich var sat på udsalgsbord udenfor køl. Medarbejder oplyser, at når ekspedienten kommer, bliver de sat i et køleskab, dog var dette køleskab ikke tændt, står der i kontrolrapporten.

Sidst men ikke mindst havde bageriet kun koldt vand i håndvasken i deres udsalgsområde. Det fremgår dog af kontrolrapporten, at der var varmt vand i en produktionsvask i et tilstødende lokale, og at det var der, medarbejderne kunne vaske deres hænder. 

Også det forhold blev dog vurderet at være en bagatelagtig overtrædelse, når man tager alle de andre overtrædelser i betragtning.

Forkert smiley 

Det samme gælder bageriets offentliggørelse af den tidligere kontrolrapport. Fødevarestyrelsen fandt nemlig ud af, at Bagsværd Bageri på dets hjemmeside brugte ikonet af en glad smiley, selv om de ikke havde fået sådan en ved nogle af de forudgående kontrolbesøg.

Bageriet havde forud for seneste kontrolbesøg fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg, hvoraf der i det ene tilfælde også blev politianmeldt på grund af dårlig rengøring.

De mange brud på fødevareloven giver Fødevarestyrelsen mulighed for at tage skærpede sanktioner, og det har altså ført til, at bageriet nu politianmeldes.

- Det er standard procedure, at når der ligger et bødeforlæg på en virksomhed, og den får en bøde mere, så bliver den automatisk politianmeldt. Og når vi politianmelder, så er det et spørgsmål om, at så bliver det behandlet i den samme sag, så vi ikke skal have flere forskellige retssager kørende på den samme virksomhed, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til TV 2 Lorry.

Historik med rotter

Også skadedyr og skadedyrssikring har været et problem hos Bagsværd Bageri, hvilket står beskrevet i flere af Fødevarestyrelsens tidligere kontrolrapporter. 

- Der er tydelige spor af rotter i baggården, ved vægge ses der rotte ekskrementer, og der er tydelige fedtspor fra rotters pels ved en åbning i væg-materiale, det tyder på at rotter holder til i denne væg. I skraldespande fremstår kanter med tydelige gnav fra rotter, står der blandt andet i en kontrolrapport fra den 15. december sidste år, hvor bageriet blev politianmeldt for dårlig rengøring.

En måned senere – den 14. januar – hvor Fødevarestyrelen fulgte op, var der fortsat rotteproblemer.

- Virksomhedens affaldsspande i gården fremstår med huller og tydelige gnav fra skadegørere, det fremstår som tiltrækkende for skadedyr. I gården er der tydelig forekomst af rotter, står der i kontrolrapporten fra januar.

Og cirka en måned senere - den 10. februar – da Fødevarestyrelsen atter vendte tilbage, havde bageriet stadig ikke fået lavet ordentlig skadedyrssikring af et skur i gården.

Først ved det seneste kontrolbesøg den 9. marts måned konstaterer fødevaremyndighederne, at bageriet har fået lukket hullet i loftet i skuret i deres gård, så lageret nu er skadedyrssikret.

Indehaver er rørende uenig 

TV 2 Lorry har været i kontakt med indehaveren af Bagsværd Bageri, Zakariyya Ali Assad Saleh. 

Han fortæller i en sms skrevet af hans datter, at han slet ikke kan genkende det billede, Fødevarestyrelsen tegner i deres seneste kontrolrapport. 

- Jeg er overhovedet ikke enig i, hvad der er blevet skrevet af Fødevarestyrelsen.

- Jeg synes helt klart, der bliver overdrevet en del. Det er vel unormalt, at stedet skal se rent ud klokken 03.30 om natten efter fem timers arbejde med fire medarbejdere på. Så ja, jeg ved ikke, hvor enig jeg er med den rapport, lyder svaret fra Zakariyya Ali Assad Saleh.

Har fået pres

Adspurgt om der efterfølgende er kommet styr på rengøringen, svarer han:

- Der er helt klart kommet mere styr på rengøringen. Men der har altså også altid været styr på den. At de er kommet på et ikke helt godt tidspunkt, kan jeg ikke sige så meget til. Men det er almindeligt snavs, og der har ikke været noget overdrevet overhovedet.

Zakariyya Ali Assad Saleh forklarer, at Fødevarestyrelsens kontrolbesøg har gjort ham  "meget presset".

- Med alt det pres, de har givet mig, har jeg også taget tredobbelt så meget hensyn til min rengøring og hygiejne.

- Man kan altid kun sætte fokus på, hvad der er beskidt, for det skal man nok finde i en bager på 400 kvadratmeter, hvis det er det, man leder efter, slutter han sms'en. 


Sektionsleder: Vi kan godt se forskel på snavs

Martin Birch Hansen, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen, siger til TV 2 Lorry, at han ikke kan udtale sig om den konkrete sag, fordi Bagsværd Bageri er politianmeldt, hvilket der kan komme en retssag ud af.

Han siger dog, at styrelsens fødevarekontrollanter godt kan se forskel på, om der er tale om gammelt eller nyt snavs. 

- Helt generelt så kan vi godt se forskel på, hvad der stammer fra dagens produktion, og hvad der ikke gør. Hvis vi kommer og ser, at der er noget, der er flere dage gammelt, så er det fordi, der ikke er gjort rent, inden der produceres, siger han og tilføjer, at det er lige så vigtigt at opretholde en god hygiejne i et bageri som i alle mulige andre virksomheder. 

- Der kan jo komme skadedyr og komme kontaminering af forskellige produkter, så det i sidste ende kan være farligt for forbrugeren at spise produkterne, siger Martin Birch Hansen.