Kommuner går sammen om skole til borgere med psykiske lidelser

I løbet af efteråret vil borgere med psykiske lidelser fra Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Rudersdal kunne komme på recovery-skole.

I samarbejde med de fire kommuner har Region Hovedstaden oprettet en såkaldt recovery-skole, hvor borgerne kan få hjælp til at komme sig over psykiske sygdomme som for eksempel depression, angst og andre mentale udfordringer.

quote Alle kan risikere at få en psykisk sygdom, men alle har til gengæld også mulighed for at afvikle den.

Eva Zeuthen Andersen, Recovery-konsulent, Skolen På Tværs

- I stedet for at sidde hver for sig i opdelte grupper af patienter og pårørende og tale om de andre, så sker der noget, når man blander folk og deler ud af al den viden, de forskellige grupper kan bidrage med til hinanden, siger Eva Zeuthen Andersen, der er recovery-konsulent på pilotprojektet. 

Recovery-skolen går under navnet ’Skolen på Tværs’ og er fordelt på forskellige steder i regionen og de fire kommuner, hvor borgerne kvit og frit kan deltage.

Formålet er, at borgerne igennem undervisningen på skolen og samtaler med hinanden skal få redskaber til at overkomme en tilværelse med psykiske udfordringer.

Der undervises af to undervisere, hvor den ene er en fagkompetent medarbejder, som for eksempel en pædagog, sygeplejerske eller psykolog, mens den anden er en borger med egne erfaringer med en psykisk sygdom.

quote Det, der gør det svært at bearbejde en psykisk sygdom, er ensomhed og isolation. Så ved at komme tilbage i et socialt netværk og være med i en erfaringsudveksling kan man lettere komme sig.

Eva Zeuthen Andersen, Recovery-konsulent, Skolen På Tværs

- Kurserne handler om at lære at bruge sine egne kompetencer endnu bedre og hjælpe både sig selv og andre til et bedre liv, forklarer recovery-konsulent Eva Zeuthen Andersen.

Skal gavne på den lange bane

I alt er der oprettet fem særlige kurser til pilotprojektet. Her får borgerne kendskab til konkrete værktøjer til at tøjle sine udfordringer i hverdagen, og hvordan man blandt andet igennem motion og mad kan få motiveret sig selv til at springe ud i dagligdagen igen.

- Alle kan risikere at få en psykisk sygdom, men alle har til gengæld også mulighed for at afvikle den. Det, der gør det svært at bearbejde en psykisk sygdom, er ensomhed og isolation. Så ved at komme tilbage i et socialt netværk og være med i en erfaringsudveksling kan man lettere komme sig, siger Eva Zeuthen Andersen.

Hvis man ønsker at vide mere om projektet kan man blive klogere på Gladsaxe Kommunes hjemmeside, hvor der også findes et dokument med yderligere informatiom om recovery-skolen.

Hensigten med skolen er at forebygge psykiatriske indlæggelser, undgå genindlæggelser og understøtte borgerens recovery-proces.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik