I dette byråd er mændene i undertal - og det er både godt og skidt, mener partierne

I de fleste byråd er mændene overrepræsenteret. Men i Gladsaxe er det omvendt. 64 procent af byrådets politikere er kvinder.

I Gladsaxe er 16 ud af byrådets 25 medlemmer kvinder. Dermed er Gladsaxe den kommune i landet med flest kvinder som folkevalgte politikere i kommunen.

Det er flest i landet - og det gør, at flere af mændene godt kan føle sig lidt alene, siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S).

- Flere af mændene har bemærket, at de er i undertal ved flere lejligheder, og det er jo heller ikke godt, hvis der er en stor overrepræsentation af kvinder. Der skal helst være en ligelig fordeling, siger hun.

Borgmesteren fortæller dog, at de ikke har gjort noget særligt for, at der skal være mange kvinder i byrådet:

- Det er jo op til vælgerne. I Socialdemokratiet stillede vi op med 15 kandidater i Gladsaxe, hvoraf det kun var fem af dem, der var kvinder. Alle fem kvinder blev så valgt ind, og tre mænd, men det er også fordi, at vi havde nogle stærke kvindelige kandidater.

V-profil kan mangle mandligt selskab

En af dem, der godt kan føle sig lidt alene som mand i byrådet i ny og næ, er Martin Skou Heidemann fra Venstre. Men kun på det personlige plan, understreger han.

- I forhold til det politiske arbejde gør det ingen forskel, om man er mand eller kvinde. Men vi joker lidt med, at vi, mænd, er det underrepræsenterede køn, og at der bør være flere mænd. Vi gør det med et glimt i øjet, for på landsplan mangler der jo kvinder i kommunalpolitik.

- Det er mest imellem møderne, at jeg godt kan savne nogle flere mænd. Der må jeg så søge mændene fra de andre partier.

På kortet herunder kan du se, om der blev valgt flere eller færre kvinder ind i din kommune ved sidste kommunalvalg. (Artiklen fortsætter efter kortet)

I Gladsaxe har Venstre fået valgt fire kandidater ind, hvoraf tre af kandidaterne er kvinder. Martin Skou Heidemann er dermed den eneste mand fra Venstre i Gladsaxe Byråd.

- Det er ikke fordi, at jeg bliver tromlet af kvinderne, men kan godt føle mig lidt alene. I bund og grund er jeg dog stolt af, at Gladsaxe Kommune markerer sig positivt på det her område, siger han.

Ikke alle synes, at der mangler mænd

Henrik Sørensen fra de Konservative i Gladsaxe afviser dog, at han synes, at han savner mandligt selskab.

- Der er ingen forskel på, om man er mand eller kvinde i politik. Det afgørende er de politiske holdninger, siger han.

Og Christina Rittig Falkberg fra de Radikale savner heller ikke mandligt selskab. Hun kan dog godt forstå Martin Skou Heidemanns synspunkt.

- Jeg ville nok have det på samme måde, hvis jeg sad i en partigruppe med tre mænd. Man kan have brug for et kønsligt fællesskab, og personligt elsker jeg kvindeligt selskab. Jeg synes generelt, at kvinder er koge, empatiske og humoristiske, siger hun.

- Derfor er det også bedst, hvis der er en nogenlunde ligelig fordeling af køn i byrådene. Vi taler om det i forhold til skoleklasser, hvor børnene trives bedst, hvis der er en nogenlunde ligelig kønsfordeling. Sådan er det også i byrådene, tilføjer Christina Rittig Falkberg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik