Byggeboom: Malermestre jagter eftertragtede elever

Der er for alvor kommet gang i byggebranchen igen, og det gør elever ekstra eftertragtet.

Foto: TV 2 Lorry

Amanda Aagaard og Olivia Lundsgaard er med ved dagens lidt specielle stafet på skolen TEC i Gladsaxe.

Det er første dag efter sommerferien. De to er nu i gang som malerlærlinge. De skal lære alle de mærkelige navne, som pensler og værktøj har.

Navne som en motler, en anstryger og en stripper.

Det er en god dag for Amanda Aagaard og Olivia Lundsgaard. Og for alle de andre i deres klasse, som gerne vil være malere. For ude i malerfirmaerne er de nu parat til at tage flere elever.

Direktør hos Danske Malermestre Ole Draborg siger, at malermestrene kan se, at der mangler hænder. 

Læs også Håndværker-snyd: Kommune ført bag lyset af sin elektriker

- Medlemmerne mangler ganske enkelt arbejdskraft. Og så er en af løsningerne for malermestrene at sørge for at skaffe flere elever. Det er ikke noget, der virker med det samme. Men det får en effekt på lidt længere sigt.

En undersøgelse som Danske Malermestre har lavet, viser at 41 procent af virksomhederne har haft en stigning i omsætningen  i 1. halvdel af i år.  Og forventningen til anden halvdel af i år er endnu mere positiv.

Men tallene viser også, at  malerfirmaerne allerede nu har meget svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Og det betyder, at de må sig nej til opgaver. 

03:14

For der er stor mangel på håndværkere blandt andet malere. Derfor er der et hav af nye praktikpladser på vej fra de danske malermestre.

Luk video

For der er i øjeblikket rigtig godt gang i byggeriet. Blandt andet med store boligbyggerier i København, som på Islands Brygge og i Nordhavn.

Og her er der mange vægge, som skal have maling. Så der  mangler  pludselig hænder. En udvikling, der for alvor har været i gang i et års tid. 

Læs også København vil have plejehjem til håndværkere og kunstnere

Men nu er jagten gået ind – malermestrene leder efter nye elever. Og  det er noget, som de kan lide at høre på TEC i Gladsaxe.

Her er Amanda Aagaard og  Olivia Lundsgaard netop i dag begyndt på holdet med malerlærlinge. Amanda Aagaard ser lyst på fremtiden.

- Jeg glæder mig til at komme ud og hjælpe folk med at få malet. At gå i gang med en opgave – og opleve at noget bliver færdigt. Jeg kan se et resultat.

For Amanda Aagaard var det helt oplagt, at hun skulle gå håndværksvejen. For hun har brug for at bevæge sig, og er ikke god til at sidde stille.

- Jeg kan ikke sidde på en stol en hel dag. Og på det samme sted hele tiden. Det er bedre for mig at komme mere rundt, og at bruge mine hænder.

Også Olivia Lundsgaard er glad for, at der nu blæser nye vinde. At der ligger flere praktikpladser og venter derude.

- Jeg glæder mig til at komme i gang. Jeg har flere gange overvejet at blive maler, og nu fik jeg så chancen.

Der er ikke tvivl om, at de nye elevpladser ude hos malermestrene falder på et tørt sted. Også på TEC i Gladsaxe.

Nu  mangler der bare at blive sat konkrete tal på. 

00:43

Virksomhederne må nu tænke alternativt for at lokke tidligere håndværkere tilbage på byggepladserne. 

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik