Børn med særlige behov og demente knytter bånd i Gladsaxe

En have på et seniorcenter har skabt et frirum for de demente beboere og børn med særlige behov fra en nærliggende skole.

- Skal vi ikke bare gå i gang?

Sådan endte en samtale mellem Charlotte Rugh og hendes niece Nanna Wrangel, der udover at være i familie med hinanden, begge to er ildsjæle på hver deres felt.

Charlotte Rugh arbejder med ældre med demenssygdom, og Nanna Wrangel arbejder med børn med særlige behov, og ifølge dem ligner de to befolkningsgrupper på mange måder hinanden.

- Jeg har specialundervisning med små børn, og Charlotte har med beboere med demens at gøre. Vi har tit talt om, at vores grupper minder om hinanden, så vi aftalte at lave et projekt sammen, fortæller Nanna Wrangel.

Ældre med demenssygdom og børn med særlige behov har mange af de samme udfordringer. 

- Noget af det, de lider af, er en svækket indlæringshukommelse. De har svært ved at skabe overblik og sammenhæng, og de er sårbare. Både ældre demente og børn med særlige behov kan have en kort lunte og reagere med raseri og gråd. Der er mange fællestræk ved deres måde at tænke og handle på, lyder det fra Charlotte Rugh, der er demenskoordinator på Seniorcenter Bakkegården i Gladsaxe. 

Et utroligt samspil

Charlotte Rugh og Nanna Wrangel besluttede sig for, at de ældre demente og børnene med særlige behov kunne få glæde af at være sammen med hinanden.

- Vi skrev ingen lange rapporter, og vi lavede ingen store investeringer. Vi gik bare i gang, og det viste sig at være ret nemt. Det fungerede bare, fortæller Charlotte Rugh.  

Hver anden eller tredje onsdag kommer der nu cirka 12 børn med særlige behov fra 0. og 1. klasse på Hareskov Skole i Furesø til Seniorcenter Bakkegården i Gladsaxe.

Seniorcenteret er et særligt hjem for mennesker med demenssygdom, og her er der fokus på, at beboerne skal leve et liv med dyr, børn og natur.

Seniorcenteret har derfor en masse dyr og en stor have, hvor børnene kan boltre sig og dyrke grøntsager. Hvis beboerne har lyst, slutter de sig til børnene og hjælper dem med arbejdet.       

Haven har ti plantekasser med forskellige afgrøder, og børnene laver mad over bål, hver gang de er på besøg.

Det har vist sig at være til stor glæde for både børn og ældre. 

- Der opstår et utroligt samspil mellem de to grupper. Til dagligt støder de demensramte på fordomme i mødet med andre mennesker, men den mur er der ikke, når de er sammen med børnene i haven, hvor de bare har glæde af hinandens selskab, lyder det fra Charlotte Rugh. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik