1005 unge sigtet for deling af sexvideo: Nu vil kommune hjælpe dem

Masser af unge under 18 år er sigtet for at have delt en krænkende sexvideo. I Gladsaxe gør man nu klar til at hjælpe og rådgive.

Foto: TV 2 Lorry

To videoer og et billede af en pige og flere drenge under 18 år er blevet delt hundredvis af gange Facebooks Messenger-app. 

Sagen er ikke i sig selv enestående, men er blevet et landsdækkende samtaleemne, eftersom at politiet har valgt at sigte 1005 unge for spredningen af det krænkende indhold.

Og det er ganske alvorligt. 

Derfor står Gladsaxe Kommunes SSP-samarbejde klar med særlig hjælp og rådgivning til både unge og forældre, oplyser man i en pressemeddelelse. 

Laver særlige bekymringssamtaler for familier

De sigtede unge er sigtet for at have overtrådt §235 om distribution af børneporno, og bliver de kendt skyldige vil det fremgå af både børneattest og straffeattest. 

Læs også Skoleleder om delt sexvideo: Hun vil altid være 'pigen på filmen'

Det betyder, at man for eksempel ikke kan få arbejde i en børnehave eller blive fodboldtræner. Det kan også give problemer i forbindelse med indrejse i eksempelvis USA.

Helt konkret vil de sociale myndigheder stille med en bisidder i Retten i de tilfælde, hvor de sigtede er under 18 år. Skyldig eller ej vil SSP samarbejdet efterfølgende koordinere samtaler, hvor familier kan tale sammen om deres bekymringer eller få svar på deres spørgsmål. 

Man vil også stå klar med henvisninger til andre instanser for yderligere hjælp og rådgivning til at håndtere situationen, forsikrer man. 

Læs også 17-årig om syg delingskultur online: "Mange gør alt for likes"

Flere skoler gør en ekstra indsats

I forbindelse med den nuværende sag sender SSP gennem skolerne et brev ud til forældre og undervisere med gode råd, anbefalinger og det lovmæssige i forhold til at dele krænkende billeder eller videoer på nettet, og flere skoler har allerede booket oplæg.

SSP arbejder, uafhængigt af denne sag, også med en generel indsats for at forbedre børn og unges liv og færden på digitale medier, fortæller SSP-konsulent i Gladsaxe Kommune Peter Bach Bjerregaard i en pressemeddelelse.

Det er ikke lykkedes TV 2 Lorry at fange ham onsdag eftermiddag. 

Læs også Ung politiker om sexvideoer: Seksualundervisningen har svigtet

Antal sigtede i hovedstadsområdet

Nordsjællands Politi: 286 sager
Københavns Politi: 183 sager
Københavns Vestegns Politi: 151 sager
Midt- og Vestsjællands Politi: 47 sager

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik