Spisested på Bakken får bøde – Ansat havde uhygiejnisk vane

Dårlig rengøring udløser sur smiley og bøde til spisested på Bakken. Indehaver hader, når de ansatte ikke vasker fingre.

Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Pandekager, vafler og sprøde spanskrør, også kaldet churros, er en populær spise blandt mange af forlystelsesparken Bakkens gæster.

Men da Fødevarestyrelsen den 9. juli aflagde et kontrolbesøg hos Vaffelhuset på Bakken, viste det sig, at de søde sager blev produceret under uhumske forhold.

"Følgende er konstateret: Softicemaskine fremstår med belægninger af indtørret is, inventar fremstår generelt fedtet og område med produktion af dej til churros fremstår ikke rent. Virksomheden fik en indskærpelse for samme forhold i juli 2018" skriver Fødevarestyrelsen i dens kontrolrapport.

Her kan man endvidere læse, at Vaffelhusets medarbejder ikke havde for vane at vaske hænder med vand og sæbe. 

"Medarbejder oplyser, at hun sjældent vasker hænder, da hun i stedet bruger håndsprit. Virksomhedens håndvask er ej heller tilgængelig under tilsynet, da der opbevares arbejdsbeklædning i den, og medarbejder oplyser at hænder vaskes i produktionsvask," står der i kontrolrapporten.

Håndsprit virker ikke mod for eksempel norovirus, som giver roskildesyge

Jakob Munkhøj, fødevarechef i Fødevarestyrelsen

Håndsprit virker ikke mod Roskildesyge

Ifølge Jakob Munkhøj, som er fødevarechef i Fødevarestyrelsen, skal medarbejdere, der håndterer fødevarer i en fødevarevirksomhed, holde en god personlig hygiejne, så de ikke spreder bakterier og virus fra personalet til fødevarer og videre til forbrugerne.

- Håndsprit kan ikke erstatte håndvask, men kan eventuelt bruges som supplement. Håndsprit virker ikke mod for eksempel norovirus, som giver roskildesyge. Det gør vand og sæbe til gengæld. Vi vejleder gerne virksomhederne om eventuelt at hænge en instruktion om vask af hænder op ved håndvaskene i virksomheden, siger Jakob Munkhøj i en mail sendt til TV 2 Lorry.

(Læs indehaverens svar nede under faktaboksen)

Hvad er norovirus?

 • Norovirus er en hårdfør virus, som giver akut maveinfektion med diarré og opkastning. I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936.
   
 • Norovirus smitter ved direkte eller indirekte kontakt med afføring eller opkast fra en smittet person. Man kan fx blive smittet ved direkte kontakt med andre personer, fx ved håndtryk, eller hvis man rører ved fx bleer eller beskidt undertøj fra smittede personer.
   
 • En anden meget vigtig smittevej er den indirekte, hvor smittede personer med mangelfuld håndvask forurener fødevarer, køkkenudstyr, dørhåndtag m.m. Fødevarerne kan også være forurenet, hvis producenten af frugt og grønt fx har vandet med forurenet vand eller spildevand.
   
 • Man kan smitte med roskildesyge op til 48 timer, efter at man er blevet rask.
   

Kilde: Fødevarestyrelsen

Se mere

Et enkeltstående tilfælde, mener indehaver

De uhygiejniske fund udløste en sur smiley samt en bøde på 5000 kroner til Vaffelhuset. Og det ærgrer indehaver, Alex Holm. Ifølge ham er Vaffelhusets medarbejdere lært op i, at de skal vaske hænder og gøre ordentligt rent.

- Det er helt sikkert et enkeltstående tilfælde med en pige, som ikke har været godt nok informeret. Jeg er ked af at sige det, men hun har ikke været klogere - for at sige det pænt, siger han til TV 2 Lorry.

Men det er vel dit ansvar at instruere medarbejderne ordentligt?

- Det er klart. Det siger sig selv. 

Men hvad har du så gjort for at løse det?

- Vi har rettet op på det ved at informere personalet én gang til om, hvad de skal gøre. De skal vaske hænder, uanset om de har været ude at ryge eller på toilettet. Jeg hader, når de ikke vasker fingre, siger Alex Holm og tilføjer, at der er daglig rengøring i Vaffelhuset.

Så du kan forsikre, at Bakkens gæster trygt kan købe fødevarer i din forretning?

- Det er jeg helt trygt ved, de kan. De ansatte gør det godt, siger Alex Holm.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik