Modstandsmand begravet i Danmark 78 år efter sin død

Preben Holger Larsen døde i KZ-lejren Neuengamme i 1943. Mandag blev han endelig lagt til hvile i dansk jord.

De troede egentlig, det var en spam-mail.

De ansatte i Mindelunden i Gentofte kiggede en ekstra gang, da de modtog en mail fra et museum i London. Mailen handlede om en dansk modstandsmand ved navn Preben Holger Larsen.

- Det var skrevet på engelsk, så vi troede først, det var fup, forklarer Anna Wagn, der er formidlings- og kommunikationsansvarlig i Mindelunden, der er en mindekirkegård for omkomne modstandsfolk under besættelsen af Danmark i 1940-1945.

Men det danske navn vækkede alligevel en nysgerrighed. Ved nærmere læsning indeholdt mailen et inventarnummer fra museet The Wellcome Collection. De ansatte i Mindelunden slog nummeret op i museets arkiv og så, at det var en urne. 

The Wellcome Collection tilbød, at Preben Holger Larsen blev sendt til Danmark, så han endelig kunne blive begravet. Men det krævede, at de nærmeste efterkommere blev fundet.

Han hører til i Mindelunden

Det lykkedes at få kontakt til 58-årige Morten Becker Saul, der er barnebarn af Preben Holger Larsens søster. 

quote Jeg er meget beæret over, at han er lagt i jorden og hædret på den måde

Morten Becker Saul

Han vidste ikke meget om modstandsmandens historie:

- Det eneste, jeg kendte til ham, var, at min farmor og farfar havde en væg med familiebilleder, og der hang et billede af Preben. Jeg vidste, han var min farmors bror, og at han var død i en KZ-lejr, fortæller han. 

Alligevel var Morten Becker Saul ikke i tvivl, da han blev spurgt om Preben Holger Larsens jordiske rester skulle på et privat familiegravsted eller begraves i Mindelunden, hvor 31 andre modstandsfolk, der omkom i tyske koncentrationslejre, er begravet.

- Han hører til i Mindelunden, siger han.

Preben Holger Larsen er beskrevet i Nationalmuseets modstandsdatabase.

Han var blevet arresteret for illegal presse og sad først interneret i Frøslevlejren i Danmark, men blev sendt til koncentrationslejren Neuengamme, hvor han døde i 1943.

(artiklen fortsætter efter billedet)

Sankt Annæ's pigekor var til stede ved ceremonien og sang blandt andet 'En lærke letted'.
Sankt Annæ's pigekor var til stede ved ceremonien og sang blandt andet 'En lærke letted'.

Historisk begravelse

Mindelunden og Kirkeministeriet havde mandag planlagt en mindeceremoni for Preben Holger Larsen i Mindelunden. Her var foreningen for KZ-fanger i Neuengamme blandt andet til stede, og der blev holdt en mindetale, og der blev lagt kranse og blomster på graven.

Og Morten Becker Saul fik lov at bære urnen ind på gravpladsen: 

- Det var historisk og et meget fint arrangement. Jeg fik lov at bære urnen, og det gjorde det lidt familieagtig, at han fik et kram med på vejen, fortæller han. 

Det er første gang, der har været en begravelse i Mindelunden siden 1947. 

- Jeg er meget beæret over, at han er lagt i jorden og hædret på den måde. Det var meget fint og flot af Kirkeministeriet. I dag er anden verdenskrig lidt glemt, og med alt det bulder, der er i verden lige nu, så er det godt, at der bliver rykket lidt op i den fortid, siger han.

For Morten Becker Saul har det også haft personlig betydning at få kontakt til sin families historie.

- Fra at være ingenting for mig, er han begyndt at fylde en del i hverdagen. Jeg tænker over hans historie og snakker om den med venner og kolleger. Det er en fantastisk oplevelse, siger han.

Mystik om urnens rejse 

Det er uklart, hvordan den danske modstandsmands urne endte i England.

Fra 1945 til 1947 blev der gennemført en række ekspeditioner til KZ-lejre i Tyskland og Polen for at finde deporterede og forsvundne danske statsborgere. I den forbindelse har der været kontakt til Preben Holger Larsens forældre, som ikke ønskede urnen hjem til Danmark. Men hvorfor de valgte det, vides ikke.

Urnen blev givet til det britiske museum The Wellcome Collection i London i 1952 af en fru Murgatroyd. Hun var enke efter den engelske læge og forsker, Frederick Murgatroyd, der under 2. Verdenskrig tjente som oberstløjtnant i The Royal Army Medical Corps. Men hvorfor han har haft urnen i sin besiddelse, ved man heller ikke. 

Preben Holger Larsen er dog blevet mindet i Danmark tidligere. Hans navn står blandt andet på en mindeplade i Silkeborg og i Mindelunden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik