Kritikere kunne have blandet sig i spildevands-sag allerede i begyndelsen af maj

6. maj blev en række organisationer orienteret om, at der nu var givet tilladelse til at sende store mængder urent spildevand ud i Øresund.

Flere organisationer har i de seneste dage udtalt sig overordentligt kritisk i sagen om udledning af urent spildevand i Øresund.

Nu viser det sig, at de kunne have blandet sig i sagen langt tidligere. 

Allerede 6. maj orienterede Gentofte Kommune en lang række organisationer og foreninger om, at de nu havde givet tilladelse til, at Novafos kunne udlede 130.000 kubikmeter urent drikkevand i Øresund.

Blandt andre Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Sportsfiskerforbund.

quote Der er ikke sådan, at det havner i sekretariat og bliver kigget på det med det samme

Henning Mørk Jørgensen, havbiolog og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Og en uge senere fik de tilsendt en lignende orientering fra Københavns Kommune, der gav Hofor lov til at udlede 160 millioner liter urent spildevand.

Henning Mørk Jørgensen, havbiolog og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, siger mandag til TV 2 Lorry, at han først blev opmærksom på tilladelsen, da TV 2 Lorry henvendte sig til ham i sidste uge. 

- Der er ikke sådan, at det havner i sekretariat og bliver kigget på det med det samme. Det er folk med lokalkendskab, der først kigger på dem, og så beder de om assistance, hvis de har brug for det, siger Henning Mørk Jørgensen.

Sagen kort

Lagde ikke tal sammen

Hos Danmarks Sportsfiskerforbund holdt de sig tilbage, fordi de 130 millioner liter og 160 millioner liter ikke var lagt sammen.

- De to tilladelser burde jo være sendt ud samtidig. Det er Øresund, man udleder til, og det går faktisk først op for os ret sent, siger Lars Brinch Thygesen, natur- og miljøkonsulent hos Danmarks Sportsfiskerforbund, til TV 2 Lorry. 

Men alligevel får I jo den første den 6. maj - hvorfor handler I ikke der?

- Fordi vi ved kontakten til Gentofte Kommune udfritter dem, om der ikke er nogle alternativer. Da vi får garantier om, at der ikke er alternativer, ville vi ikke gøre noget ved det, siger han.

Frivillige bruger deres fritid

Med tilladelsen fulgte der en klagefrist på fire uger - det vil sige frem til juni og altså lang tid efter de flere millioner liter ville være udledt. Det undrer Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

- Det er klart, det er vigtig, at man kan reagerer hurtigst muligt. Men det er ikke ensbetydende med, at de 290.000 kubikmeter ikke kunne have været udledt i løbet af de første fem dage. Så rimelig klageadgang må være det, vi kan forlange, siger han.

Men kan du forstå, hvis der er nogen der sidder derude og ser de her datoer og tænker: Har de ikke sovet lidt i timen?

- Jo det kan jeg godt forstå, men man må også forstå, at når det er lokale folk, som gør det i deres fritid, så tager det noget tid, før de får kigget på de her afgørelser, siger Henning Mørk Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Man skal jo vide, at vi får over 15.000 afgørelser med klageadgang om året. Dem vil vi aldrig nogensinde have en chance for at kigge igennem, og vi vil heller ikke have mulighed for at give dem den lokale vurdering, lyder det fra Henning Mørk Jørgensen.