Indleveret til frit lejde: Nationalmuseet vil finde håndvåbens ejermand

Tre våben fra 2. verdenskrig har vakt Nationalmuseets interesse. De er indleveret i forbindelse med frit lejde, så politiet kender ikke ejermandens identitet.

I hele juni måned er der frit lejde. Det betyder, at borgere anonymt og uden risiko for at blive straffet kan indlevere våben til politiet.

Det benyttede en cirka 90-årig mand sig af i tirsdags på politistationen i Gentofte. Han indleverede tre håndvåben og et maskinskrevet brev, hvori der stod lidt om hans indlevering. 

Her kan man læse, at pistol nummer et er et våben, som en tysk officer havde på sig, da han overgav sig på kajen i Helsingør i maj i 1945. 

Pistol nummer to er fra den ældre mands tid i forsvaret, mens den tredje pistol er fra en minestryger, der i november 1945 sejlede retur til England.

- Den ældre mand har taget sig tid til at skrive lidt om de her våben. Det tyder jo på, at deres historie betyder noget for ham, siger Anders Birch, der er politikommisær hos Nordsjællands Politi i Gentofte. 

Håndvåbnenes historie betyder ikke kun noget for den ældre mand. Nationalmuseet er også interesseret i at høre den. Særligt fortællingen om overgivelsen på kajen i Helsingør har vakt interesse.   

Derfor har de bedt Nordsjællands Politi om hjælp til at finde den ældre mand.    

- Hele essensen ved frit lejde er jo, at det er anonymt, men det er jo lidt specielt, når nu Nationalmuseet retter henvendelse til os, så vil vi gerne hjælpe, selvom vi ingen politimæssig interesse har i den ældre mand, lyder det fra Anders Birch.

Politiet destruerer alle de våben, de får ind til frit lejde - på nær dem der har historisk værdi. Og det har disse tre våben, der derfor vil blive indleveret til Nationalmuseet på mandag. 

- Nationalmuseet får en del våben ind. Men det er ofte først, når ejermanden er gået bort. Her er der pludselig en, der kan fortælle historien om disse våben - så får de pludselig en anden værdi, afslutter Anders Birch. 

Han forsikrer i øvrigt, at den ældre mand ikke får problemer ved at henvende sig til politiet. De ønsker blot at formidle kontakten til Nationalmuseet.

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

ambulance

Bevidstløs mand reddet op af Øresund

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Politibil i uheld

playPolitibil i voldsomt sammenstød

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

Gentofte

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere