Idrætsklub vil være fristed for homoseksuelle

Hellerup Idræts Klub bliver venskabsklub med de homoseksuelles klub, Pan Fodbold

Registreret partnerskab. Ægteskab. Adoption.

År efter år har homoseksuelle ædt sig ind på at opnå en generel accept i samfundet, der langsomt har bragt dem i nærheden af noget nær fuld ligestilling.

Men der er et område, hvor man den dag i dag er langt fra den ønskede forståelse og accept. Og det er sportens verden.

Nu kommer sport og homoseksuelle via et nyt samarbejde hinanden en lille smule nærmere.

For HIK - Hellerup Idræts Klub - har kontaktet den homoseksuelle fodboldklub Pan Fodbold, og de to klubber får nu status som venskabsklubber.

Venskabet cementeres med en ottemandskamp onsdag den 12. december, hvor trænere fra HIK spiller mod Pan Fodbold klokken 20 på banerne ved Bregnegårdsvej 25 i Hellerup.

Adam Holmegaard er mentalcoach i HIK og sammen med klubbens sportschef har han taget initiativ til samarbejdet.

- Vi har begge oplevelser fra vores fodboldliv, hvor man har lært en masse værdier, som handler om respekt for andre end en selv, om loyalitet og om at være modig. Men i sporten er der ikke plads til de homoseksuelle - men i Hellerup vil vi gerne være modige, for det skal kunne lade sig gøre, siger Adam Holmegaard til TV 2 Lorry.

Homoseksuel begejstring

Pan Idræt er homoseksuel paraplyorganisation for flere sportsgrene, hvor udøverne kan træne og spille uden fordomme - og her finder man også Pan Fodbold, der altså skal være HIKs nye venskabsklub. 

Ifølge Adam Holmegaard fra HIK er ambitionen med samarbejdet, at "klubben kan ende som et fristed for homoseksuelle mænd og drenge og give dem mulighed for at spille i en klub på nøjagtig samme præmisser som heteroseksuelle".

Og i Pan Idræt er der også stor begejstring over projektet - for det formelle samarbejde med HIK kan måske give erfaringer, der kan bruges i resten af sportens verden.

-Der er mange steder i idættens verden, hvor der er en sejlivet jargon, som måske nok er mere homofobisk end de folk er, som går til sport - og når de er i arenaen, så er dem, der ikke gør det ordenligt "en bøsse", siger Carsten Overby fra Pan idræt.

Armbind i regnbuefarver

Samarbejdet indebærer, at anførerne på klubbens hold spiller med regnbuefarvede armbind, og så kommer der et par repræsentanter fra Pan Fodbold for at holde foredag for HIKs U-15, -17 og -19-spillere.

Regnbuebindet er ikke til diskussion, siger Adam Holmegaard.
Regnbuebindet er ikke til diskussion, siger Adam Holmegaard.

Hvad hvis en anfører ikke vil spille med det armbind?

- Ja så har vi en udfordring. Men det er noget, vi mener, så det er jo reelt ikke til diskussion, siger Adam Holmegaard.  

Han peger på, at sporten generelt risikerer at miste dygtige udøvere, hvis homoseksuelle skal gå og gemme sig.

- For det er jo det, der sker i dag. Enten gemmer de sig - eller også forlader de sporten. Og hvis man siger at 5 til 10 procent af mænd er homoseksuelle, så ryger der da måske nogle dygtige spillere. Målet med det her er, at de skal kunne blive - og have ro i sindet, siger Adam Holmegaard.

DBU-kampagne

Samarbejdet mellem Pan Fodbold og HIK er ikke det første forsøg på at bekæmpe homofobi i sportens verden.

 

I april 2017 annoncerede DBU og Spillerforeningen, at de stod bag en kampagne, der skulle øge tolerancen.

 

I samtlige kampe i Superligaen fra den 21. til den 24. april var der spillermarkeringer, som gjorde det klart, at spillere, klubber og DBU støtter op om en homofobi-fri sport.

 

Det skete med regnbuefarvede anførerbind, og spillerne skulle bære regnbuefarvede flag ved indmarch.

Video fra dansekonkurrence for homoseksuelle herunder:

PAN Idræt er paraplyorganisation for mange sportsgrene, hvor homoseksuelle udøvere trygt kan dyrke deres sport. Her er det fra en dansekonkurrence.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik