Ida og Bertine skifter skolebøger ud med grøntsager: "Naturen er fantastisk"

Ida og Bertine rykker sammen med deres klassekammerater ud under åben himmel, når de skal i Haver til Mavers skolehave.

- Jeg har lært en del om bier, jeg ikke anede før.

Sådan siger Bertine Bro Andersen, der denne solrige mandag formiddag har skiftet klasselokalerne på Ordrup Skole i Gentofte ud med grønne omgivelser i Bernstorff Slotshave.

quote Nogle gange kan det virke abstrakt, når de sår bittesmå frø, men når det er vokset og kan høstes, er der stor begejstring.

Annette Vilslev, have- og madformidler, Haver til Maver

- Nogle bier henter vand, mens andre holder vagt, uddyber hun.

Hendes klassekammerat, Ida Helene Viberg-Jørgensen, supplerer:

- Vi har også smagt biernes honning, uden der var kommet noget i. Det smagte rigtig godt.

Friluftsundervisningen er en del af projektet Haver til Maver, hvor skoleelever dyrker og høster deres egne afgrøder og lærer, hvordan man omsætter det til mad til maven.

Gentofte Kommune er blot én af mange, der har indgået et samarbejde med Haver til Maver. På landsplan findes der omkring 30 skolehaver, som tilsammen har får besøg af tusindvis af skoleelever hvert år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En del af de grønne skatte, som skoleeleverne trækker op af jorden. I slutningen af skolehaveforløbet skal eleverne tilberede mad med de råvarer, de selv har sået og dyrket.
En del af de grønne skatte, som skoleeleverne trækker op af jorden. I slutningen af skolehaveforløbet skal eleverne tilberede mad med de råvarer, de selv har sået og dyrket.
Foto: Malte Jørstad/TV 2 Lorry

"Naturen er fantastisk"

Projektet blev lanceret i 2004 af kokken Søren Ejlersen, og siden har visionen været at vise skolebørn hvordan mad rejser fra jord til bord. Eleverne besøger skolehaverne otte til ti gange i vækstsæsonen, og hver klasse har deres eget jordstykke, som de passer i grupper.

- Vi giver børnene det, vi kalder grøn rygrad. Vi håber, at de får lyst til at spise lokale råvarer og måske dyrke det selv, når de bliver ældre, siger have- og madformidler Annette Vilslev og tilføjer:

- Det er børnene selv, der laver det hele. Nogle gange kan det virke abstrakt, når de står og sår bittesmå frø, men når det er vokset og kan høstes, er der stor begejstring.

quote Det er vigtigt, vi lærer hvordan man plejer naturen, og hvordan maden bliver til.

Ida Ahrensbach-Ahrnung, skoleelev, Ordrup Skole, Gentofte

Noget virker til, at visionerne for projektet også har slået rødder i de unge deltagere.

- Det er vigtigt, vi lærer hvordan man plejer naturen, og hvordan maden bliver til, siger Ida Ahrensbach-Ahrnung.

Det er hendes klassekammerat Conrad Færch enig i.

- Man kan godt sige, at vi skal lære om det her, mens vi er børn, fordi det er vigtigt at vide, at man skal passe på naturen. For naturen er jo helt fantastisk.

Du kan tage med i skolehave i Gentofte ved at afspille videoen i toppen af artiklen.