Hellerup-kunstner skaber furore: Sælger hjemløse for 210.000 kr.

Provokatøren Kristian von Hornsleth har sat en række britiske hjemløse til salg. Det vækker kritik fra hjemløseorganisation.

Kan man tillade sig at sælge en hjemløs?

Det spørgsmål vækker debat i Storbritannien efter at den danske provo-kunstner Kristian von Hornsleths nyeste kunstprojekt har set dagens lys.

En slags virkeligheden Pokémon Go-spil, hvor ti hjemløse er ’til salg’ for 24.989 pund – 208.985 kroner i dagens kurs, og hvor ’køberne’ kan følge dem live døgnet rundt via en gps-tracker. Det sker gennem en app på mobiltelefonen. Samtidig får ’køberne’ et guldportræt af deres hjemløse.

Hjælpeorganisation: Risikerer at blive sensationsjageri

Von Hornsleth, der privat bor i Hellerup og driver galleri i Indre By, beskriver selv kunstprojektet som et værk, der ”smadrer de etiske grænser”.

Men hos en af Londons største hjælpeorganisationer for hjemløse, Centrepoint, er man mildt sagt ikke begejstret.

- Projektet risikerer at begrave et meget alvorligt emne i avantgarde sensationsjageri. Det sætter dog fokus på det faktum, at London er hjemsted for et stigende antal hjemløse, alt imens der sælges lejligheder for millioner af pund, som stadig står tomme, siger han til London-lokalavisen Evening Standard.

"Det er absurd"

Over for avisen uddyber Kristian von Hornsleth, at projektet skal forene ”hjemløshed, krænkelse af privatlivets fred, ulighed og reality-tv med moderne kulturdekadence og interaktiv konceptkunst”.

- Projektet er en kommentar til samfundet som et hele. Vi kan sætte en mand på månen, men i Storbritannien kan vi ikke få mænd væk fra gaderne. Jeg privatiserer de hjemløse. Det er absurd, og det er en spejling af verden, siger kunstneren.

Tilbage i 2006 vakte Hornsleth også international opmærksomhed, da han fik en række fattige landsbyboere til at skifte navn til Hornsleth – hvilket han betalte dem en ged for.

Det er uvist, hvor meget de ti hjemløse i Storbritannien får for at deltage i projektet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Copenhell 2018

playPopulær festival kommer med dyster udmelding

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Gentofte

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere