Hellerup-kunstner skaber furore: Sælger hjemløse for 210.000 kr.

Provokatøren Kristian von Hornsleth har sat en række britiske hjemløse til salg. Det vækker kritik fra hjemløseorganisation.

Som en del af et nyt værk af Kristian Von Hornsleth kan du for godt 100.000 kroner købe din egen hjemløse, som du kan følge på et GPS signal. Og det møder kritik. Foto: Erik Refner - Scanpix

02:32

1 af 2

Kan man tillade sig at sælge en hjemløs?

Det spørgsmål vækker debat i Storbritannien efter at den danske provo-kunstner Kristian von Hornsleths nyeste kunstprojekt har set dagens lys.

En slags virkeligheden Pokémon Go-spil, hvor ti hjemløse er ’til salg’ for 24.989 pund – 208.985 kroner i dagens kurs, og hvor ’køberne’ kan følge dem live døgnet rundt via en gps-tracker. Det sker gennem en app på mobiltelefonen. Samtidig får ’køberne’ et guldportræt af deres hjemløse.

Læs også Hornsleth udstiller Dan Parks kunst

Hjælpeorganisation: Risikerer at blive sensationsjageri

Von Hornsleth, der privat bor i Hellerup og driver galleri i Indre By, beskriver selv kunstprojektet som et værk, der ”smadrer de etiske grænser”.

Men hos en af Londons største hjælpeorganisationer for hjemløse, Centrepoint, er man mildt sagt ikke begejstret.

- Projektet risikerer at begrave et meget alvorligt emne i avantgarde sensationsjageri. Det sætter dog fokus på det faktum, at London er hjemsted for et stigende antal hjemløse, alt imens der sælges lejligheder for millioner af pund, som stadig står tomme, siger han til London-lokalavisen Evening Standard.

Læs også Kunstners salg af hjemløse forarger

"Det er absurd"

Over for avisen uddyber Kristian von Hornsleth, at projektet skal forene ”hjemløshed, krænkelse af privatlivets fred, ulighed og reality-tv med moderne kulturdekadence og interaktiv konceptkunst”.

- Projektet er en kommentar til samfundet som et hele. Vi kan sætte en mand på månen, men i Storbritannien kan vi ikke få mænd væk fra gaderne. Jeg privatiserer de hjemløse. Det er absurd, og det er en spejling af verden, siger kunstneren.

Tilbage i 2006 vakte Hornsleth også international opmærksomhed, da han fik en række fattige landsbyboere til at skifte navn til Hornsleth – hvilket han betalte dem en ged for.

Det er uvist, hvor meget de ti hjemløse i Storbritannien får for at deltage i projektet. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?