Gymnasie-elever skriver sang med Shu-bi-dua-medlem

Det tidligere Shu-bi-dua-medlem Jørgen Thorup har været forbi Gammel Hellerup Gymnasium. Han er en blandt 13 musikere, der i samarbejde med Koda, besøger skoler landet over for at skrive en sang med eleverne og vise, hvad sangskrivningsarbejdet indebærer.

00:53

Jørgen Thorup fra Shu-bi-dua fremfører eleverne fra Gammel Hellerup Gymnasiums sang. Video: Sanne Arvin

Gammel Hellerup Gymnasium har haft fint besøg af det tidligere Shu-bi-dua-medlem Jørgen Thorup.

Han var tirsdag forbi gymnasiet med sin guitar, hvor han i et fyldt musiklokale skulle lære eleverne fra en 3.g-klasse, hvordan man skriver en sang.

Besøget var arrangeret af rettighedsorganisationen Koda for at vise unge, hvad det er, de betaler for via streamingtjenester.

Læs også Unge omskriver Lucia-sangen til klimasang

Eleverne skulle opleve, hvordan akkorder, tekst og tanker kan omdannes til en sang, som nu til dags er let tilgængelig på diverse streamingtjenester.

- Sangskrivning er et universelt sprog, hvilket betyder, at eleverne vil opleve den samme proces som Taylor Swift, Justin Bieber og andre ungdomsidoler gennemgår, når de skriver sange. Når dagen er overstået, er det vigtigste for mig, at jeg har vist eleverne, at musik er et arbejde, der skaber værdi, og derfor koster penge, men selvfølgelig også er sjovt at lave, fortæller Jørgen Thorup.

Artiklen fortsætter under billedet

Jørgen Thorup fra Shu-bi-dua underviser elever fra Gammel Hellerup Gymnasium i at skrive sange. Foto: Sanne Arvin

Skal forstå arbejdet med sangskrivning

I alt 13 professionelle musikere, med Jørgen Thorup som den mest kendte ombord, har siden september sidste år besøgt over 150 skoler landet over.

Ifølge Koda har projektet til formål at vise unge, hvilket arbejde der ligger bag en sang og få dem til at forstå den kompensation, musikerne har krav på.

Læs også Vi vil løbe til fuglesang: Natur(lig) motion hitter

- Når Kodas udsendte komponister og sangskrivere drager rundt til landets musiklokaler, er det både fremtidens musikbrugere og potentielle musikskabere, de møder. Dem vil vi gerne være med til at inspirere på et tidligt tidspunkt. Det er vigtigt, at musikkens unge brugere forstår, hvordan musik bliver til en levevej og dermed også, hvorfor det er rimeligt at betale for musikken, siger Eva Hein, kommunikationschef i Koda.

Det færdige resultat blev en engelsk sang med ifølge Jørgen Thorup et "happy sommer-tema" skrevet af eleverne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?