Gentofte Hospital tester ny behandling for hjerteflimmer: "Et stort gennembrud"

En ny metode til at behandle hjerterytmeforstyrrelser i Danmark har set dagens lys, og resultaterne er lovende.

Uro i brystkassen, hjertebanken og åndenød er nogle af de typiske symptomer på atrieflimren, der også går under navnet "hjerteflimmer".

Tidligere har behandlingen mod hjerteflimmer kunnet give skade på spiserøret eller nerveskader, men på ​Herlev og Gentofte Hospital er man i gang med at teste en ny metode.

Og de tests viser lovende resultater. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

quote Det er et stort gennembrud, at vi nu har mulighed for at tilbyde en både mere effektiv og sikker behandling til de patienter, der lider af atrieflimren

Jim Hansen, overlæge på Gentofte Hospital

De første patienter på afdelingen for hjertemedicin på Gentofte Hospital er i uge 28 blevet opereret med den nye metode.

Metoden fungerer efter et princip, hvor man i få sekunder laver et kraftigt højspændingsfelt, som ødelægger den del af vævet, der forstyrrer hjerterytmen.

- Det er gået godt og helt efter bogen. Det er et stort gennembrud, at vi nu har mulighed for at tilbyde en både mere effektiv og sikker behandling til de patienter, der lider af atrieflimren, siger overlæge Jim Hansen, som har bragt metoden til hospitalet og fortsætter: 

- Det er i første omgang en metode, vi vil bruge til patienter, der skal have første behandling for atrieflimren, men på sigt er det min forventning, at behandlingsprincippet også vil kunne bruges på andre typer rytmeforstyrrelser, siger han.


Mere præcis behandling

Tidligere har man behandlet hjerteflimmer med både varme og kulde, hvor man enten har brændt eller frosset den del af vævet i hjertet, der giver rytmeforstyrrelser.

Men problemet med den type behandling er, at man også rammer andet væv, der er følsomt over for kulde og varme. Det har haft den betydning, at behandlingen ikke altid var lige effektiv, og at patienterne i flere tilfælde måtte genbehandles.

Med den nye behandlingsmetode - Pulsed Field Ablation (PFA) - går man mere kontrolleret til værks.

Den nye behandling er uden varme- eller kuldeudvikling, og metoden udnytter, at hjertemuskelceller er cirka ti gange mere følsomme for netop denne påvirkning end cellerne i de omgivende væv.

Derfor kan man lave en mere effektiv og holdbar behandling uden at risikere skade på andet væv, forklarer Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.

Mellem 50.000 og 70.000 danskere har atrieflimren. Jo ældre man er, jo større er risikoen for at få det.

Over de næste tre måneder forventes det, at yderligere 30 patienter vil blive opereret efter det nye princip. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik