Flåtbid gav Jesper kødallergi: Kan aldrig spise gris og ko igen

Et par håndfulde danskere lider af en meget sjælden kødallergi, der i værste fald kan være livstruende. Naturelskeren Jesper fik en slem overraskelse.

En enkelt lille blodsuger, som borer sit hoved ind under din hud, og det kan være slut med at spise flæskesteg, røde bøffer og koteletter for altid.

Sådan er det endt for Jesper Andersen. For ham er alt kød fra firbenede dyr praktisk talt farligt. Han lider nemlig af en sjælden kødallergi, som han noget uheldigt har fået overført ved et flåtbid - muligvis i Gribskov. 

- Jeg elsker at gå i naturen og gå på svampejagt, og her bliver jeg ret ofte bidt af flåter. Normalt sker der jo ikke noget ved det, men på et tidspunkt begyndte jeg at slå kraftigt ud af nældefeber, siger 54-årige Jesper Andersen.

Til at starte med vidste han ikke, hvad den voldsomme nældefeber kom af.

- Jeg begyndte at få ret kraftige anfald af nældefeber. De kom oftest midt om natten, hvor jeg vågnede op, og havde nældefeber over hele kroppen. Det satte sig i hovedbund, øre og hele kroppen. Det var ubehageligt og så voldsomt, at jeg ikke kunne ikke passe mit arbejde, siger Jesper Andersen, der til dagligt arbejder som børsmægler.

 
 

Flåtbid gav kødallergi

Han måtte ofte tage kolde bade om natten, når nældefeberen rigtig rasede. 

- Symptomerne er, at det først begynder at klø, og i løbet af den første halve time begynder der så at komme nældefeber alle steder på kroppen, siger Jesper Andersen. 

Vicedirektør i patientforeningen Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, siger, at man som kødallergiker kan opleve flere forskellige symptomer. 

Og har du først fået kødallergi, vil du skulle holde dig fra okse, lam, vildt og svinekød resten af livet, hvis du vil undgå potentielt meget voldsomme allergiske reaktioner med maveproblemer, udslæt over hele kroppen og i værste fald allergisk chok med livstruende lavt blodtryk.

- Man kan reagere ved at få noget nældefeber, men den værste reaktion er faktisk at få anafylaktisk schok, og det er rigtig farligt. Du kan dejse om, og det er livstruende, siger Anne Holm Hansen til TV 2 Lorry.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Meget få tilfælde af kødallergi fra flåter

Jesper Andersen er ifølge Astma-Allergi Danmark ét af de kun 10-20 danske registrerede tilfælde af flåtfremkaldt kødallergi.

Kødallergi blev først opdaget for lidt under 10 år siden, og de senere år har studier kædet allergien sammen med flåtbid. Studierne viser, at det er stoffet Alfa-gal, som du er overfølsom over for, når du lider af kødallergi. Stoffet kan flåten have taget med fra et dyr, den tidligere har suget blod fra.

Immunforsvaret opfatter det ufarlige molekyle som en fjende og danner allergiantistoffer imod det.

Antistofferne gør, at næste gang immunforsvaret opdager Alfa-gal, så vil det starte en allergisk reaktion i hele kroppen. Det kan for eksempel være, når du sætter tænderne i en stor, saftig bøf.

Alfa-gal findes nemlig i oksekød, lammekød, hjortekød og svinekød.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Læger vidste ikke, hvad det var

Til at begynde med vidste Jesper Andersen dog ikke, hvad der udløste anfaldene af nældefeber, og hos egen læge var der ikke meget hjælp at hente. 

- Første gang, jeg kom i kontakt med en praktiserende læge, sagde ham, at han ikke vidste noget og sendte mig så hjem igen, siger han.

Hyppigheden af hans anfald stiger, og han bliver henvist til en speciallæge i allergi.

- Jeg fik lavet en allergi-priktest for de forskellige gængse allergier som græs, pollen og støv. Og den fortalte jo heller ingenting, og så står man lidt med uforrettet sag. Lægerne kunne ikke forstå det, for det er ikke som med græsallergi, siger Jesper Andersen.

- Jeg kunne jo heller ikke finde ud af, hvad det var. Og jeg render rundt med det her i et stykke tid, men til sidst var det sådan, at jeg fik det to til tre gange om ugen. Og altid om natten.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Og så begyndte hans kæreste at søge efter svar på internettet. Her fandt hun nogle videnskabelige artikler om kødallergi, som han viste til sin egen læge. 

- Han sagde, at det havde han aldrig hørt om, siger Jesper Andersen, der dog ender med at blive sendt til allergiafdelingen på Gentofte Hospital, der ifølge Jesper Andersen ender med at stille diagnosen kødallergi. 

Sundhedsstyrelsens presseafdeling oplyser til TV 2 Lorry, at man ikke kender til kødallergi i myndigheden. 

Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, praktiserende læge Anders Beich, kender til kødallergi, men påpeger, at det kun er noget en praktiserende læge vil støde på yderst sjældent. 

 
 

Reaktion kommer flere timer efter indtagelse

- Det var svært at finde ud af, hvad det var. Altså seks timer efter at man havde spist en frikadelle, så får man nældefeber. Du ved, den er lidt svær at forbinde, for man havde også lavet mange andre ting. Så er det måske en eller anden nød, man har spist eller sådan noget. Et eller andet man havde hørt om, siger Jesper Andersen.

- Og at det så har forbindelse til flåtbidet havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, siger han.

I dag er Jesper Andersen glad for at have fundet ud, hvad årsagen til sin allergi er, men han må dog leve uden at spise kød fra firbenede dyr.

- Nu kan jeg faktisk godt lide kød. Så et eller andet sted er det lidt trist. Det er da irriterende, at man ikke kan stoppe og tage en hapsdog eller lave en wienerschnitzel, når man har lyst, siger Jesper Andersen og forsætter:

- Men jeg tager det i stiv arm. Og så glæder jeg mig jo over, at der sker mange spændende ting inden for den plantebaserede verden. Det er jeg begyndt at følge meget med i, griner Jesper Andersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik