Valg i Gentofte: Kongen har abdiceret – og derfor bliver det pludselig spændende

Et jordskælv ramte det politiske landskab i Gentofte i starten af 2021, da kommunens ultrapopulære borgmester meddelte, at han forlader politik. Nu har en ny mand overtaget posten, og oppositionen vejrer morgenluft.

Det er nærmest en underdrivelse at sige, at det er store sko, der skal udfyldes, efter Hans Toft fra Det Konservative Folkeparti er gået af som borgmester i Gentofte. 

Ved det seneste valg blev mere end hver tredje stemme i kommunen givet personligt til Hans Toft – noget som ingen af de andre borgmestre i hovedstadsområdet kunne overgå

Selvom man ikke skal bruge betegnelsen ”bykonge” lemfældigt, så er det her på sin plads, for Hans Toft var borgmester i adskillige årtier, og han havde et solidt absolut flertal i kommunalbestyrelsen i de sidste år.

Men nu er det slut. 

Partifællen Michael Fenger har allerede overtaget stafetten i landets rigeste kommune, og den 16. november skal han for første gang møde vælgerne i Gentofte som borgmester. Det skaber en helt ny spilleplade for de andre partier, der ser en mulighed for at få flere mandater og mere at skulle have sagt i kommunen.  


Hvad er der på spil?

Det er mandatfordelingen i kommunalbestyrelsen. 

13 ud af 19 nuværende medlemmer af kommunalbestyrelsen repræsenterer Det Konservative Folkeparti. Et så massivt absolut flertal må siges at være sjældent. Men ud af de 23.506 stemmer, der gik til Det Konservative Folkeparti ved sidste kommunalvalg, tilfaldt de 14.926 Hans Toft. Med sådan en stemmesluger ude af billedet, så ser de andre partier naturligvis en åbning for en mere ligelig fordeling af mandaterne.

Det bliver spændende at se, om Michael Fenger overtager vælgernes opbakning, eller om Det Konservative Folkeparti mister mandater, når stemmerne er talt op. 

Måske ryger det absolutte flertal endda.

Borgmester:

Micahel Fenger (K)

1. viceborgmester:

Søren Heisel (S)

2. viceborgmester:

Morten Løkkegaard (V)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er ubestridt Michael Fenger fra Det Konservative Folkeparti. 

  • Han kom for første gang i kommunalbestyrelsen i Gentofte ved valget i 2009 og er i øvrigt lidt af en håndboldlegende, der spillede på det danske landshold i sine yngre dage.
  • Det er helt klart forventningen, at Michael Fenger også skal være borgmester fremover. Gentofte er en ærkekonservativ kommune, og Michael Fengers væremåde er blevet rost af de andre lokalpolitikere i kommunalbestyrelsen. Der er altså umiddelbart ikke noget, som kan forhindre, at den konservative æra kan fortsætte ufortrødent i Gentofte – nu bare med en anden frontfigur. De landspolitiske tendenser er ligeledes i partiets favør.
  • Det er dog muligvis en ulempe for Michael Fenger, at han først tiltrådte som borgmester den 17. maj i år. Han har altså kun været borgmester i lige knap et halvt år, når der er kommunalvalg til november. Normalt overdrages borgmesterembedet mellem partifæller i lidt bedre tid, så vælgerne kan nå at se arvtageren an og opbygge en tillid til vedkommende.  


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Det er svært at få øje på en egentlig opposition i Gentofte. Det er en temmelig konsensuspræget kommunalbestyrelse uden de store sværdslag.

  • Men den, der bedst kan betegnes som en udfordrer, må være Søren Heisel, der er spidskandidat for Socialdemokratiet. Han blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2005, og han har været 1. viceborgmester siden 2014. Ved sidste kommunalvalg fik Søren Heisel næstflest personlige stemmer i Gentofte, men det er altså stadig kun en tiendedel af det antal, som Hans Toft fik.
    • Socialdemokratiet er i øjeblikket det næststørste parti i kommunalbestyrelsen med to mandater. Det kan sagtens ske, at Socialdemokratiet får et mandat ekstra efter kommunalvalget, men Søren Heisels chance for reelt at udfordre Michael Fenger er ganske lille.
  • Et andet parti, der kan vokse til kommunalvalget, er Venstre. Her stiller man med et kendt ansigt som spidskandidat – nemlig europaparlamentariker og tidligere tv-vært Morten Løkkegaard.  
  • Jeanne Toxværd fra Enhedslisten har benævnt sig selv som den eneste i opposition i Gentofte. Partiet har kun et enkelt mandat i kommunalbestyrelsen.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

Placeringen af en svømmehal, støjbekæmpelse og en udvidelse af kommunalbestyrelsen tegner sig til at blive de store temaer.

  • Ny svømmehal

    Der er behov for nye svømmefaciliteter i Gentofte Kommune, men placeringen er der ikke enighed om. Kommunalbestyrelsen har besluttet, at Kildeskovshallen skal udvides med et 25 meter bassin og et varmtvandsbassin. En borgergruppe argumenterer dog for, at man i stedet bør bygge en helt ny svømmehal i Gentofte Sportspark, hvor der er plads til et 50 meter bassin og to varmtvandsbassiner, da det vil give den største kapacitetsmæssige gevinst.

  • Støjbekæmpelse

    Mange tusinde borgere i Gentofte lever i dag med et støjniveau, der er højere end Miljøstyrelsens grænseværdier. Det skyldes blandt andet trafikken på Lyngbymotorvejen. Gentofte får som følge af infrastrukturplanen et støjværn til 45 millioner kroner på en del af strækningen, men det løser langt fra hele problemet. Gentofte Kommune har i år fået en ny støjhandlingsplan, hvor målsætningen er at reducere antallet af støjbelastede boliger i kommunen.

  • Udvidelse af kommunalbestyrelsen.

    Flere partier i Gentofte ønsker sig flere politikere. Der er i dag 19 medlemmer af kommunalbestyrelsen, og det er få, når man tager kommunens størrelse i betragtning. Kommunalbestyrelsens størrelse har især betydning for de mindre partiers mulighed for at opnå repræsentation. I dag skal der nemlig et stort antal stemmer til at opnå et mandat.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Det Konservative Folkeparti fik en fremgang på 7,9 procentpoint til sidste kommunalvalg og fik dermed 58,1 procent af stemmerne i Gentofte. Et overbevisende absolut flertal var i hus, og Hans Toft kunne fortsætte som borgmester.

Der blev lavet en bred konstituering med 18 ud af 19 medlemmer af kommunalbestyrelsen bestående af Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og SF. Kun Enhedslisten var ikke med.

Det Konservative Folkeparti har de fleste udvalgsformandsposter, men Socialdemokratiet har også et par stykker.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Hans Toft (K) 36,9% af alle afgivne stemmer 14.926
2. Søren Heisel (S) 1.497
3. Kristine Kryger (RV) 1.218
4. Pia Nyring (K) 871
5. Jeanne Toxværd (EL) 810


Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene ved de seneste budgetter?

I Gentofte bliver der indgået to-årige budgetaftaler. 

  • I 2018 landede der en aftale, som 18 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen bakkede op om. Kun Enhedslisten stod udenfor. I budgettet blev der blandt andet afsat penge til en ny svømmehal og gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 25 år, og så blev det besluttet at samle kommunens ungdomsklubber i ét tilbud. 
  • I 2020 stod det samme flertal bag endnu et budget - der dog så meget anderledes ud. For første gang i en længere årrække blev der nemlig ændret på kommuneskatten i Gentofte. Det skyldtes udligningsreformen, hvor Gentofte blev den kommune, der skulle aflevere mest. Skattestigningen endte på 0,83 procentpoint, så den i 2021 er på 23,63 procent. I 2022 stiger skatten iøvrigt igen - denne gang med 0,37 procentpoint så den ender på 24,0 procent. Serviceniveauet blev der ikke pillet ved i budgettet, men der skulle findes besparelser for 40 millioner i administrationen. 


Hvem har indgået valgforbund?

  • Radikale Venstre, Liberal Alliance og Venstre
  • Socialdemokratiet og SF
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?


Forudsigelsen:

Gentofte er den konservative højborg over dem alle. Det er meget svært at forestille sig, at det skulle ændre sig. Det kan dog snildt ske, at Det Konservative Folkeparti får færre mandater, og at nogle af de andre partier får flere end de få mandater, som de har i dag. 




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Her er kandidaterne i Gentofte Kommune:


Valgforbund:

  • Radikale Venstre, Liberal Alliance, Venstre
  • Socialdemokratiet, SF
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti


Liste A - Socialdemokratiet

Søren Heisel

Anne Hjorth

Halima El Abassi

Gitte H. Terndrup

Kevin Høj

Susan Wiinblad

Lars Bo Winther

Thomas Ellegaard


Liste B - Radikale Venstre

Kristine Kryger

Ane Palsberg

Marie Brixtofte

Anders Hartzen

Kasper Brejnholt Bak

Martin Iversen

Sven Tovborg Jensen

Else Lindberg

Carsten Lassen

Melitta Naegeli

Anders Jensen

Morten Ladefoged

Ummy Hamyar


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Michael Fenger

Pia Nyring

Andreas Weidinger

Katja S. Johansen

Jesper Marcus

Karen Riis Kjølbye

Christian Eppers

Christina Wex

Niels Lund

Britta Riis

Teit Andersen

Marianne Bugge Zederkof

Stig Wall

Per Bruun Andersen

Valdemar H. Høiris

Claus Høegh-Guldberg

Jesper Kamp Nielsen

Malene Brandt

Anton Bruniche-Olsen

Ann Sophie Friis

Jonas Parello-Plesner

Michala Gale Sehested

Charlotte Libach


Liste D - Nye Borgerlige

Thomas S. Bentsen

Henrik Engel Elborough

Kenneth K. Olsen

Ivan Leon Siehr

Flemming Bækkeskov


Liste F - SF

1. Helene Brochmann

2. Jonas Niemann

3. John Andersen

4. Dina Wildt

5. Jens Ahm

6. Lise Müller

7. Magnus Morsing


Liste I - Liberal Alliance

Kasper Heumann

Peter Loft

Vibeke Molise Nibe

Simon Karim Helledie

Jonas Søndergaard


Liste K - Kristendemokraterne

1. Jesper Lohse

2. Søren Harslund


Liste O - Dansk Folkeparti

Rita Rahbek

Theis Bagge

Niels Ernbro

Sarah Brøndum

Annet Soos


Liste V - Venstre

Morten Løkkegaard

Søren Stilling Christensen

Mads Justsen

Alexander Kamp

Kirsten Elvstrøm

Tine Horwitz

Egil Rindorf

Jesper Holm

Jørn Holdt

Jørgen Tarris

Nils Juhl Andreasen

Anders Lautrup-Larsen

Alexander Schneevoigt

Helle Forland

Morten Munk Ebbesen

Kjeld Danneskiold-Samsøe


Liste Æ - Frihedslisten

Charlotte Petersen, Hellerup

Henrik Vendelbo, Gentofte


Liste Ø - Enhedslisten

1. Jeanne Toxværd

2. Frederik Dehlholm

3. Line Traugott

4. Jørn Fink

5. Birthe Bjerre

6. Magne Edvard Pihl

7. Tage Christiansen

_