Det bliver pisse hårdt, siger Heidi. Om lidt cykler hun tværs over USA

I dag begiver fire veninder sig ud på en cykeltur på tværs af USA i løbet Race Across America. De samler ind til Børns Vilkår.

Foto: Oliver Fjalland / TV 2 Lorry

Fra venstre: Janni Bormann Pedersen, Mette Andersen, Heidi Kristoffersen og Karen Christensen. Til sammen Team Valkyrie. Foto: Privatfoto

Det er tidlig morgen i Los Angeles. Heidi Kristoffersen er langt væk fra hjemmet i Gentofte. Hun er lysvågen. Det har hun været siden klokken tre.

Det skyldes ikke jetlag - det er hun kommet over.

Men spændingen umuliggør søvn.

Om lidt stiger hun sammen med sine tre holdkammerater overskrævs på sin cykel og ruller af sted fra startområdet ved Ocean Side, Californien. Forud venter omkring 5.000 kilometer, når holdet, der sammen kalder sig Team Valkyrie, deltager i Race Across America.

- Vi er så klar. Vi har lige lavet de sidste cykeltjek og nedpakninger, og hele forløbet er gået gnidningsfrit, siger Heidi Kristoffersen.

TV 2 Lorry fanger hende på en telefonforbindelse fra den amerikanske vestkyst.

Det bliver hårdt, forklarer hun. Pisse hårdt, faktisk. Men mavefornemmelsen er god.

- Det er en kulmination på16 måneders forberedelse.

Point of no return, hedder det vistnok.

13:25

Heidi Kristoffersen er fra Gentofte, og hun har tilmeldt sig verdens hårdeste cykelløb.

Luk video

Forude venter hed ørken og tornadosæson

Team Valkyrie deltager som et hold. De kører løbet som en slags stafet, hvor de fire skiftes til at afløse hinanden i sadlen.

Turen går fra Californien på vestkysten til lige nord for Washington D.C. på østkysten. 12 stater og 4 tidszoner, omkring 5.000 kilometer.

- Det bliver fantastisk. Jeg glæder mig til at opleve, at landskabet ændrer sig og lander udfolder sig for en fra stat til stat. Vi får lov til at opleve landet og dets indbyggere på en hel unik måde, siger Heidi Kristoffersen.

Men lige som naturen bliver den største oplevelse, bliver det også den største udfordring.

Vejret og landskabet kan nemt blive en cykelrytters værste fjende. 

Læs også Heidi skal cykle tværs over USA: "Er det glade vanvid"

- Vejret er nok den største udfordring. Lige nu er det behageligt og blidt her ved kysten. Men senere i dag skal vi cykle gennem ørkenen - 700 kilometer i 40 til 45 graders varme. Senere på turen kommer vi igennem et område, der ofte plages af tornadoer og ekstremt tordenvejr på denne tid af året, forklarer Heidi, der er initiativtager og projektleder på holdet.

Og så er der bjergene.

- Det er ikke sådan nogle små, hidsige stigninger som i Alperne. Vi ved, at vi har en stigning undervejs på 90 kilometer, som stiger monotont med et par procenter.

Race Across America (RAAM)

  • Går fra Oceanside i Californien til Annapolis i Maryland. Uret starter i Californien og stoppes først, når man kører over målstregen i Maryland.
  • Der cykles igennem 12 stater.
  • På tværs af 4 tidszoner.
  • Løbets totale længde er 5.000 km.
  • Der skal forceres 53.000 højdemeter.
  • Temperaturen svinger fra 40-45 graders i ørkenområder, til under frysepunktet, når bjergtoppene i over 3.600 meters højde krydses.

Gør det for børnene

Team Valkyrie benytter cykelturen til at samle penge ind til velgørenhed. Børns Vilkår er det udvalgte formål.

Målet er 100.000 kroner indsamlet, inden de når målstregen i Annapolis, Maryland. Indtil videre har indsamlingen rundet lidt over 40.000 kroner.

- Nu vil vi gerne samle det ind, der svarer til det antal højdemeter, vi skal køre over de næste dage, siger Heidi Kristoffersen.

53.000 lyder det tal på. Det svarer til at cykle seks gange op ad Mount Everest.

Indsamlingen kan de bruge som motivation, når sadlen synes hård og landevejen lang, lige og uden ende.

Motivation mangler de dog ikke lige nu. De er mere end klar, de fire kvinder. Klar på hede, regn, modvind, bjerge og et liv på landevejen uden nogen form for luksus.

- Vi har vasket hår i dag, og så regner vi med at vaske hår igen i næste uge, siger Heidi Kristoffersen. 

Hele holdet med ryttere og stab samlet. Foto: Privatfoto

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik