Caroline fandt sin bror død af en overdosis - Nu har over 150.000 unge hørt hendes budskab

Da Caroline Klein fandt sin bror død af en overdosis, tændte det en gnist i hende. Nu står hun i spidsen for en prisvindende organisation, der hjælper unge ud af stofmisbrug og har besøgt over 150.000 elever på landets skoler.

En eftermiddag i november 1988 ændrede Caroline Klein-Petersens liv sig for altid. 

Hun var 18 år og skulle efter skole et smut forbi sin storebror Peter på 27 år, der boede på Østerbro i København.

Da hun stod foran hans lejlighed, ringede hun på hans dør, men ingen svarede. 

Caroline Klein-Petersens storebror begyndte at ryge hash i gymnasiet.

Efterhånden var en joint ikke nok, og han udviklede gennem sin ungdom et misbrug af hårdere stoffer som kokain og LSD.

I starten var Caroline Klein-Petersen for ung til at forstå hans problemer, men hun kunne tydeligt mærke på ham og på sine forældre, at noget ikke var, som det skulle være.

- Som barn kan man jo fornemme alt - især hvis noget er galt. Jeg husker, at mine forældre virkede kede af det og talte sammen i krogene, så jeg ikke skulle overhøre noget, og min bror virkede forandret og fjern, fortæller Caroline Klein-Petersen. 

En gnist i mørket

Efter at have ringet på Peters dør i noget tid uden svar, blev Caroline Klein-Petersen nervøs og ringede efter en låsesmed.

- Min storebror var intelligent, og jeg så meget op til ham. Jeg elskede ham højt, fortæller hun.

Derfor ramlede det hele for hende, da låsesmeden ankom og fik åbnet til lejligheden.

- Jeg fandt min bror liggende i stuen. Jeg vidste, at han var død, og jeg kunne se på hans farve, at han havde ligget der i noget tid, forklarer Caroline.

quote Jeg vidste, at han var død, og jeg kunne se på hans farve, at han havde ligget der i noget tid.

Caroline Klein-Petersen

Obduktionen viste, at Peter havde fået et hjertestop, formentlig på grund af en overdosis af urene stoffer.

Hans død sendte Caroline Klein-Petersen og hendes familie ud i dyb sorg, men den tændte også en gnist i hende, som har fulgt hende lige siden.

- Det var spild af et ungt liv og godt liv, og det spild af liv skal man undgå for enhver pris, fortæller Caroline.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Fakta om unges forbrug af stoffer

  • Det eksperimenterende brug af stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år, og meget få prøver stoffer første gang efter 20-års alderen.


  • Hash er blandt de unge det mest udbredte stof, efterfulgt af kokain, amfetamin og ecstasy. Fra 2017 til 2021 ses der et fald i udbredelsen af hash.


  • Hver tredje unge under 25 år angiver i 2021, at de på et tidspunkt har prøvet hash.


  • Markant flere unge mænd end kvinder har et aktuelt brug af de illegale stoffer.


Kilde: Sundhedsstyrelsen 2022

Tøj, kærester, stoffer - alle har et valg

I dag, 32 år efter den skæbnesvangre november-eftermiddag står Caroline Klein-Petersen i spidsen for organisationen DrugRebels, som hun stiftede i 2009, og som til september modtager Gentofte Kommunes Initiativpris 2022.

DrugRebels består af et stort hold frivillige, herunder flere tidligere misbrugere, der turnerer rundt på landets folkeskoler og gymnasier, hvor de gennem viden og erfaringer oplyser de unge om faren ved stoffer.

- Målet er at støtte de unge i at træffe nogle valg, der bringer dem tættere på det liv, de drømmer om. Mennesker har altid et valg, uanset om det gælder kæreste, skole, tøj eller stoffer - du kan altid sige nej. Vi vil gerne klæde dem på til at tage et bevidst valg, fortæller Caroline Klein-Petersen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Fakta om DrugRebels

  • Stiftet i 2009 af Caroline Klein-Petersen og drives som frivillig forening med økonomisk hjælp fra fonde m.m.


  • Organiserer roadshows på skoler og gymnasier, både for forældre og elever, hvor tidligere misbrugere og læger m.fl. oplyser deltagerne om faren ved rusmidler og stoffer. Her går de op i at være i øjenhøjde med deltagerne og står til rådighed efter hvert oplæg for at kunne hjælpe og vejlede de enkelte deltagere.


  • Tilbyder både unge og forældre tre gratis sessioner med en misbrugskonsulent i organisationens lokaler på Charlottenlund Station eller online. Sessionerne kan gennemføres anonymt.


  • Har besøgt over 150.000 elever i hele landet og modtager til september Gentofte Kommunes Initiativpris 2022.


Med Gentofte Kommunes Initiativpris følger 25.000 kroner, og anerkendelsen har vakt glæde og stolthed hos alle i DrugRebels, fortæller Caroline Klein-Petersen, der dog påpeger, at den største anerkendelse er fra dem, organisationen hjælper.

- Kan vi hjælpe en person til at komme videre, er det en succes. Vi har mange, som kommer op efter vores oplæg og siger: "Jeg indså noget undervejs. Jeg har brug for hjælp, og jeg er klar til at række ud." Det er det, der gør det hele værd, fortæller Caroline.

quote Mennesker har altid et valg, uanset om det gælder kærester, skole, tøj eller stoffer - du kan altid sige nej.

Caroline Klein-Petersen

"Dialog er det vigtigste"

Caroline Klein-Petersen stiftede DrugRebels, da hendes egne døtre begyndte i gymnasiet, hvor alkohol og hash var en del af festerne. 

Hun oplevede, at flere af de unge i klasserne manglede viden om brugen af euforiserende stoffer, og at hun selv lå inde med vigtig viden efter sin storebrors død, som hun ville dele.

- Der er på en eller anden måde noget viden, vi mangler at give de unge, og noget dialog vi mangler at tage med dem om, hvad er det, de siger ja til, hvordan kan man være en god ven til en i misbrug, og hvor kan man få hjælp, forklarer Caroline Klein-Petersen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

DrugRebels afholdte deres første oplæg på Øregård Gymnasium. Efter oplægget, som de 400 elever på gymnasiet var meget begejstrede over, indså Caroline Klein-Petersen, at hun havde fat i noget med organisationen.
DrugRebels afholdte deres første oplæg på Øregård Gymnasium. Efter oplægget, som de 400 elever på gymnasiet var meget begejstrede over, indså Caroline Klein-Petersen, at hun havde fat i noget med organisationen.
Foto: DrugRebels

Netop en god dialog er altafgørende, hvis man har med unge at gøre, der er i fare for at ryge ud i et misbrug, forklarer Maria Herold, der er lektor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Dialog er det vigtigste. Det kan være svært, men hvis man har en relation til et barn uden at være fordømmende og straforienteret i dialogen og kan skabe en tillidsfuld og respektfuld relation i barnets liv, vil barnet ofte være tryg nok til at komme og sige, hvis barnet har problemer eller har brug for hjælp, forklarer Maria Herold og fortsætter:

- Man skal tale om det på den måde, som matcher den virkelighed, de unge har. Prøve at forstå dem og tale om emnet med respekt.

Stoffer på skoleskemaet

Siden DrugRebels' første oplæg på Øregård Gymnasium har organisationen udvidet sin aktivitet til hele landet og har ambitioner om på længere sigt også at indtage resten af Norden.

Dog ligger organisationens fokus fortsat i det lokale, hvor de ønsker at få undervisning om rusmidler på skoleskemaet.

- Unge i udskolingen bør undervises og få viden om rusmidler, ligesom de gør om sikker sex, sikker trafik og så videre. Hvorfor er hele siden af ungdomslivet med de potentielle rusmidler ikke på skemaet?, siger Caroline Klein-Petersen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Selvom Caroline Klein-Petersens bror gik bort for over 30 år siden, giver hans minde hende stadig inspiration til at ville gøre en forskel.
Selvom Caroline Klein-Petersens bror gik bort for over 30 år siden, giver hans minde hende stadig inspiration til at ville gøre en forskel.
Foto: Leo Mortensen

Bag de store fremtidsplaner for organisationen ligger mange timers hårdt arbejde, og inspirationen og motivationen til det finder Caroline Klein-Petersen stadig hos sin afdøde bror.

- Det var frygteligt at miste min bror, men da jeg begyndte at arbejde med det her, gav det hele mening, fortæller hun.

- Jeg tager nogle gange ud til hans gravsted og får inspiration. Han har været meget med, også i svære tider med organisationen. Han inspirerer mig til at gøre en forskel for andre.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik