Bosted bruger græsslåmaskiner på el: Det er en fordel på alle måder

Før var det ofte et problem på bosted, når den larmende plæneklipper blev tændt. Nye eldrevne maskiner giver beboerne ro og gartnerne et bedre arbejdsmiljø.

Lyden af en græsslåmaskine, der sætter i gang, kan de fleste genkende.

På bostedet ved Bank-Mikkelsens Vej i Gentofte, er lyden blevet lavere og maskinerne mindre svinende.

Kommunen er gået over til at bruge eldrevne gartnermaskiner i stedet for benzin, og det er til gavn for både klimaet, gartnerne og beboerne på bostedet.

- Indledningsvis skiftede vi udstyr af hensyn til klimaet. Men nu har vi arbejdet med det i noget tid, og kan se, at der er flere fordele ved det, siger Carina Thorsted, driftsleder hos Gentofte Ejendommes Grønne Drift i Gentofte Kommune.

- Vores medarbejdere går ikke og får rystelser i hænderne længere, og de får heller ikke os fra udstødningen i hovedet. Samtidigt generer det ikke beboerne længere, når vi kommer med larmende redskaber, fordi de ikke længere larmer så meget, siger hun. 

De eldrevne maskiner har en lavere decibel end de gamle, der kørte på benzin.
De eldrevne maskiner har en lavere decibel end de gamle, der kørte på benzin.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Lorry

Mindre os og mere ro

Også gartneren ved Bank-Mikkelsens Vej, Jesper Jørgensen, er glad for de nye maskiner.

- Det betyder meget, at vi ikke få de her udstødningsgasser i hovedet. Vi skal heller ikke hælde benzin på, som engang i mellem spildte. Også at vi ikke er til gene for brugerne, når vi kommer, fortæller han.

Før kunne gartnerne blive bedt om at stoppe eller flytte deres arbejde på grund af larmen. Det sker yderst sjældent nu. De eldrevne maskiner har lavere decibel end de benzindrevne, og på flere af maskinerne kan det opfattes som en halvering af lyden.

- Det er sårbare beboere, og flere af dem kan reagere meget på pludselig larm. Den larm laver vi ikke mere, og det betyder, at der ikke kommer de voldsomme reaktioner inde i husene længere, siger Carina Thorsted.

De eldrevne gartnermaskiner bliver brugt i Gentofte Ejendomme samt Park og Vej i Gentofte Kommune.