Borgerne får lov til at bestemme over kommunens politik

I Gentofte var 200 borgere lørdag inviteret til dialogmøde om, hvad kommunen skal satse på rent kulturmæssigt.

Borgerinddragelse, samskabelse og relevans er blevet de nye plusord i Gentofte kommune. Derfor var 200 borgere samlet for at give deres bud på en ny kulturpolitik i kommunen.

Arrangementet var et led i en strategi, hvor kommunen åbner op og inviterer borgere forbi til at stille forslag i en flad struktur - så der er kortere afstand fra fra borgere til beslutninger.

quote Jeg tror det er meget meget vigtigt, at man ikke bare stikker beslutninger ud til borgerne og først spørger dem bagefter, hvad de synes om det. I stedet er det bedre at få inddraget borgerne allerede i beslutningsprocessen.

Hans Toft, Borgmester, Gentofte, Kons.

- Jeg tror det er meget meget vigtigt, at man ikke bare stikker beslutninger ud til borgerne og først spørger dem bagefter, hvad de synes om det. I stedet er det bedre at få inddraget borgerne allerede i beslutningsprocessen, siger Gentoftes konservative borgmester Hans Toft.

Tidligere var det typisk forvaltningen som udarbejdede forslag til politikerne, men nu kommer der altså forslag direkte fra borgere til politikere.

- Jeg kan biddrage med mine egne tanker, og få udvækslet idéer med andre ligesindede, siger Kirsten Holm Larsen, der var en af de fremmødte Gentofte-borgere.

Det fungerer på den måde, at borgerne bliver indelt i seks grupper, som diskuterer seks forskellige emner indenfor kultur. Hver gruppe har en formand, som noterer de ønsker, der kommer fra borgerne.

Efter mødet samles alle forslag i opgaveudvalget inden de tages videre til kommunalbestyrelsen i Gentofte som så i sidste ende tager stilling til hvad der skal vedtages. 

- Jeg tror faktisk, at vores forslag bliver hørt. Men det er klart, at det ikke nødvendigvis lige er mine tanker, der bliver realiseret. Der er mange tanker, og nogle mener måske noget andet end mig - men kommer de slet ikke frem, bliver mine tanker aldrig realiseret, siger John Andersen, der er borger i Gentofte.

Konceptet kan få en stor fremtid

Og borgerne er ikke tomme for idéer, når først de bliver inviteret indenfor og får mulighed for indflydelse i kommunen.

- Jeg synes bare, man skal starte nedefra med børnene, siger Kirsten Holm Larsen.

Idéen fra Gentofte er allerede blevet modtaget så godt, at en forsker fra CBS forudser, at eksemplet med borgerindragelse bliver udbredt til mange flere kommuner.

- Det er super vigtigt, at det bliver rammesat på en ordentligt måde. Det skal fasciliteres og rammesættes, så det ikke bare bliver psudoprocessor, siger Stine Staffeldt, der er programdirektør ved CBSD Executive.

Indtil videre har Gentofte inddraget borgernee på ungeområdet og integrationsområdet. Det har allerede medført konkrete initiativer i kommunalbestyrelsen.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik