Arrig lokofører med opsang: Skam dig, jakkesætsfyr!

DSBs lokomotivførere oplevede sidste år 170 såkaldte “nærved-personpåkørsler”.

- Jeg kunne jo have kørt ham ihjel, siger lokomotivføreren Christina Johnsson. Foto: Privat foto

Lokomotivføreren Christina Johnsson kigger vantro ud gennem vinduet fra pladsen forrest i InterCity-toget. 

Hun ser en mand klædt i jakkesæt, cirka 50 år gammel - komme gående i en direkte retning fra perronen mod sporet, hun selv er ved at passere. Han ligner en forretningsmand, der skal nå over til S-togs-sporene i en fart, når Christina Johnsson akkurat at tænke, inden manden stopper op og vinker til Christina Johnsson for at gøre opmærksom på sig selv. 

Læs også DSB-medarbejder påtalte mand på togskinner - så fik han tæsk

- Og så vader han direkte ud på sporet. Der er et tog på vej fra den anden retning. Men han ænser det ikke, siger Christina Johnsson, der resolut vælger at tude i togets horn.

Pinlig berørt

Manden farer sammen og får “sit livs største chok”, som Christina Johnsson beskriver det over for TV 2 Lorry. Men han er i live. Han får et møgfald, da hun ruller op på siden af ham:

- ‘Jeg har ikke lyst til at køre dig ihjel’, siger jeg til ham. Han undskylder mange gange og er tydeligvis pinligt berørt, siger Christina Johnsson.

Læs også Lokomotivfører med opråb til unge: "Toget er ikke legetøj, men en dræber"

Scenen udspiller sig omkring klokken 07.10 mandag morgen på Hellerup Station.

Få timer senere skriver den harmdirrende lokomotivfører et Facebook-opslag om den dramatiske hændelse. Fuld af forargelse:

Skam dig!

“NØJ hvor skulle du skamme dig!” indleder hun opslaget, der siden er blevet delt mere end 700 gange. 

Opfordringen er ikke til at tage fejl af:

Læs også Ung mand blændede lokofører med laserlys - nu er han anholdt

“Det er forventelig at unge mennesker gør denne slags ting, men at du, en mand i 50’erne, gør det, er overraskende (...) Alt sammen fordi DU gerne ville spare et par minutter... Det er ikke fair hverken overfor mine kollegaer, mine passagerer eller mig! Jeg håber inderligt at oplevelsen har gjort at du fremadrettet, benytter dig af den officielle vej,” lyder det i opslaget. 

En bredere opsang

Christina Johnsson siger til TV 2 Lorry, at snakken blandt kollegerne i kaffestuen ofte falder på sporløbere. Så Facebook-opsangen handler ikke kun om den overmodige forretningsmand. 

- Det her er også et budskab om at lade være med at løbe over sporet. Det er pissefarligt. og vi har bare ekstremt lang bremselængde, siger Christina Johnsson. 

Og tilfældet fra mandag morgen står da også langtfra alene, oplyser DSB til TV 2 Lorry. 

I 2018 registrerede DSB 179 nærved-personpåkørsler på alle strækninger med fjern-, regional- og S-tog.

Antal nærved-personpåkørsler

2016: 161

 

2017: 189

 

2018: 179

 

Tallene dækker for alle DSBs strækninger i Danmark - både fjern-, regional- og S-tog.

 

Kilde: DSB

”Eksemplet fra Hellerup Station er noget vi desværre oplever ofte. Vi oplever, at folk har en uhensigtsmæssig adfærd og ikke respekterer sikkerheden omkring togskinner og stationer. Det skaber mange farlige situationer, ikke kun for folk selv, men også for vores personale, for hvem det kan være en invaliderende hændelse at være lige ved at ramme en person. Jeg vil kraftigt opfordre folk til at passe på sig selv og hinanden og efterleve de regler, der er for færden ved banen,” skriver Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen, underdirektør i DSB Sikkerhed, i en mail til TV 2 Lorry.

Kunne have kørt ham ihjel

Tilbage i DSB-toget sidder Christina Johnsson fortsat med en chokeret fornemmelse i kroppen: 

Læs også Historisk lokomotivværksted flytter fra København

- Jeg kunne jo have kørt ham ihjel.

- Det ville have været en skrækkelig oplevelse for mig, mine kolleger og passagererne i toget. Der går mange tanker gennem hovedet på mig i sådan en situation. Men jeg ved jo, at der følger en risiko med jobbet. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik