Annemaries økonomi er stram: Hvorfor sænker I ikke momsen på mad?

Kan fødevaremomsen i Danmark sænkes som i andre lande? Det har Annemarie Brinkmann bedt os undersøge.

Det er ikke til at komme udenom. Det er blevet dyrere at gå i supermarkedet og købe ind. 

Men for Annemarie Brinkmann har turen i supermarkedet faktisk hele tiden været med et skarpt øje på prisen. Hvad er på tilbud, hvad har en lang holdbarhedsdato, og hvor meget er der egentlig i pakken?

Hun er pensioneret lærer og har arbejdet indtil for få år siden, selvom hun er 78. Hun synes, at det er ulogisk, at Danmark ikke har en lavere moms på fødevarer som andre EU-lande. I Danmark er momsen 25 % - også på fødevarer.

Derfor har hun skrevet et spørgsmål til Spørg Os.

- Jeg vil spørge dem, hvorfor Danmark som det absolut eneste land i EU ikke har variabel moms?

Lavere moms på fødevarer

Tre eksempler:


I Sverige er momsen 25 %, mens momsen på fødevarer er 12 %


I Tyskland er momsen 19 % og fødevaremomsen 7 %


I Holland er momsen på 21% og fødevaremomsen 9 %


Kilde: momsviden.dk

Muligt, men bøvlet

Vi har sendt hendes spørgsmål videre til nogle af fødevareordførerne på Christiansborg. 

Franciska Rosenkilde fra Alternativet synes, at det ville være en god idé at sænke momsen på udvalgte, sunde fødevarer. 

- Det er et rigtig godt greb i forhold til at få husholdningen til at hænge bedre sammen, og så vil vi i Alternativet også gerne have, at sundere fødevarer bliver billigere, så gerne en halvering på frugt og grønt og faktisk også fuldkorn, siger Franciska Rosenkilde, fødevareordfører (ALT), der håber, at den nuværende økonomiske situation vil få andre politikere til at følge samme idé.

Hun regner med, at de penge, forbrugerne sparer på fødevarer, vil blive brugt andre steder, hvor der er fuld moms, og ser det ikke som et stort økonomisk tab at sænke fødevaremomsen. 

Spørgsmålet om at sænke fødevaremomsen har faktisk været i samråd i slutningen af august i år. 

Her lød svaret fra skatteminister Jeppe Bruus, at det at sænke fødevaremomsen var juridisk muligt, men også omkostningsfyldt og tidskrævende at indføre. Blandt andet er der flere it-systemer, der skal ændres hos Skat, der i forvejen er under pres, og det ville blive dyrere at drive et momssystem med differentierede momssatser. 

Svært at sammenligne os med andre lande

Erling Bonnesen fra Venstre mener da også, at blandt andet de tekniske udfordringer, der følger med at sænke momsen, er afgørende. 

- Hvor gerne man end ville, så er man også nødt til at se på de udfordringer, der er der, så det er ikke nok bare lige at sammenligne med, hvad har de gjort i andre lande, siger Erling Bonnesen, fødevareordfører (V)

- Det er spændende at få undersøgt nærmere, men det er ikke bare noget, der ligger på den flade hånd, uanset om et flertal i Folketinget egentlig gerne ville gøre det, siger han. 

Fødevareordfører Anders Kronborg fra Socialdemokratiet mener da også, at der er andre steder, det giver bedre mening at hjælpe trængte økonomier. 

- Jeg har fuld forståelse for, at i den her meget svære tid, hvor man kan se, at det bliver dyrere for den enkelte husholdning, at man også begynder at være kreativ med løsninger. 

- Den tilgang, vi har valgt, er at lave en solidarisk balance, hvor vi hjælper dem, der har mindst i forvejen, siger Anders Kronborg (S)

Han nævner eksempler som et beløb til trængte gaskunder og et ekstra beløb til dem, der får ældrecheck. 

En anden knap

Fødevareøkonom Jørgen Dejgård Jensen, fra Københavns Universitet tror dog heller ikke, at det bliver fødevaremomsen, der bliver det sted, hvor politikerne først vil sætte ind for at hjælpe folk med en trængt hverdagsøkonomi. 

Det er en post, der giver en ret stor indtægt til staten, der hvert år har et provenu på fødevaremomsen på omkring 22-23 mia. kroner. Så hvis momsen bliver sænket, er det penge, der skal findes et andet sted. 

En lavere fødevaremoms vil samtidig gælde alle og ikke kun dem, der kæmper med at få hverdagsøkonomien til at hænge sammen. 

- Det er jo ikke alle forbrugere, der har stram økonomi, og hvis man sætter momsen ned, er det jo alle forbrugere, der får glæde af det, og derfor kunne man jo godt forestille sig, at hvis man skal gøre noget for dem, som ikke har så mange penge, så er det måske smartere at lave noget, hvor det er mere målrettet de grupper, siger Jørgen Dejgård Jensen, fødevareøkonom. 

Se hele indslaget herunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik