85 år gammelt erotisk tapet med nøgne damer overgår til Nationalmuseet

Snart kan det gamle, erotiske tapet indgå i udstillinger såvel som bidrage til forskning.

Hvis det særlige kunstnertapet med nøgne damer kunne tale, ville det formentlig kunne berette spændende historier fra provokatøren, lampemageren og arkitekten Poul Henningsens hus i Gentofte.

Det kan det nu engang ikke, så i stedet vil man snart kunne få historien om tapetet, når Real Dania By & Byg, der har stået for en omfattende restaurering af huset, forærer noget af tapetet til Nationalmuseet.

Det skriver Realdania By & Byg i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Set med tidens øjne og med PH’s egne ord udgjorde det ”et af Gentoftes grimmeste huse” – også indvendig, hvor et erotisk tapet med nøgne damer pirkede til tidens pænhed, og hvor ingen rum var finere end andre.
Set med tidens øjne og med PH’s egne ord udgjorde det ”et af Gentoftes grimmeste huse” – også indvendig, hvor et erotisk tapet med nøgne damer pirkede til tidens pænhed, og hvor ingen rum var finere end andre.
Foto: Realdania By & Byg

Tapetet blev i sin tid designet specielt til PH af kunstneren Albert Naur, som var hans ven, og motivet med de nøgne damer i orangerøde farver har dækket vægge såvel som loftet i PH's soveværelse.

Men fremover vil et stort stykke af tapetet altså kunne indgå i udstillinger, danne grundlag for forskning og kunne bruges til formidling af perioden, arkitekten og ikke mindst dansk tapet-historie.

Brud med konventioner og pænhed

I 2014 købte Realdania By & Byg Poul Henningens gamle hus i Gentofte og igangsatte en omfattende restaurering.

Her fandt man frem til tapetet, der hang gemt på bagsiden af et stort, indbygget skab i soveværelset, og så gik et større arbejde i gang med befri det 85 år gamle tapet fra væggen.

Nationalmuseets papirkonservatorer sørgede for, at tapetet blev lagt på ruller, og så blev det kørt til museets store fryser i Brede, hvor det har været frosset ned i flere år, for at forhindre angreb af skimmelsvamp og skadedyr.

Tapetets erotiske og vovede motiv - i hvert fald set med 1930'er øjne - var ifølge Realdania By & Byg et udtryk for, at PH ønskede at provokere.

Og selve huset det prydede, som han selv havde bygget i 1937, skulle være et opgør med traditioner, konventioner og pænhed.

Det er dog ikke kun i fremtiden på Nationalmuseet, at man vil kunne se det særlige tapet.

På baggrund af den lille rest bag skabet har man nemlig kunne lave en kopi, og derfor er tapetet tilbage på væggene i huset efter restaureringen.

Du kan se meget mere til huset i TV 2 Lorrys serie i to afsnit fra 2016 her:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik