FV15: Lejre-vælgere er mestre i at stemme

Valgdeltagelsen har været på over 94 procent i Lejre, og det er det eneste valgsted, som ved de seneste tre folketingsvalg har været i top 10 på valgdeltagelsen.

Da klokken slog ni og valgdagen officielt var skudt i gang, stod der knap 25 mennesker i kø foran Lejrehallen.

Og det er ikke tilfældigt, hvis man spørger et par, som er blandt de første til at stemme.

- Her i Lejre bor der mange glade og engagerede mennesker, som tror på demokratiet. Det må være den bedste forklaring, forklarer manden med et stort smil til Ritzaus udsendte.

Og der kan være noget om snakken. For i området ved Lejrehallen stemmer alle stort set, hvis man ser på de seneste tre folketingsvalg.

Valgdeltagelsen har været på over 94 procent, og det er det eneste valgsted, som ved de seneste tre folketingsvalg har været i top 10 på valgdeltagelsen.

Det lokale bagerpar er også dukket op for at sætte deres kryds. De nikker genkendende til, at borgerne her i byen er engageret, og det er de også nede i bagerforretningen, forklarer de.

- Vi har haft kager med blå og rød glasur nede i butikken, og selvom enkelte kunder bedst kan lide den ene smag, så har de altså taget den farve, som repræsenterer dem politisk. Alle vil så gerne snakke politik, siger bageren.

Borgmesteren i Lejre, Mette Touborg (SF), glæder sig over, at borgerne er engageret, når der skal stemmes.

- Der er en kultur her i området, hvor man engagerer sig i fællesskabet, lokalsamfundet og demokratiet. Det er fantastisk at være borgmester sådan et sted, hvor man virkelig kan mærke, at folk vil hinanden, siger hun.

Området omkring Lejrehallen består af parcelhuse og her er ingen grå boligblokke. Når man spørger borgerne ved valgstedet, så fortæller de, at de fleste her i nabolaget har uddannelse og job.

Og netop det vil typisk være forklaringen på, hvorfor et valgområde som her ved Lejrehallen har notorisk høj valgdeltagelse. Det siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Et valgområde med høj valgdeltagelse vil typisk være et område med mange parcelhuse, hvor der bor mange veluddannede mennesker.

- Til gengæld vil der ikke være så mange unge førstegangsvælgere, da de typisk vil være flyttet til storbyen for at studere, og der vil heller ikke være så mange nydanskere. Det er typisk de to grupper, som undlader at stemme, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

udlejningskøretøjer

Flertal vil opkræve højt gebyr fra udlejningsløbehjul og cykler: Helt absurd, lyder kritikken

20201209-103931-L-1920x1280we

Kritikere vil udskyde Lynetteholm-plan til efter nedlukning - online debat er ikke nok

Line Barfod

Politisk sværvægter valgt som Enhedslistens borgmesterkandidat

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lejre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere