FV15: Eksperter tvivler på asylstramninger

Mange flygtninge kigger slet ikke på, hvordan forholdene er for asylansøgere i Danmark, siger to eksperter.

Venstre vil sænke antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark - blandt andet ved at forringe vilkårene for dem, der opnår asyl i landet. Vilkårene i Danmark er dog helt grundlæggende så gode, at det ikke nødvendigvis spiller nogen rolle for potentielle asylansøgere.

Det siger Jens Vedsted-Hansen, der er professor i udlændingeret ved Aarhus Universitet.

- Vilkårene for dem, der opnår asyl, kan sikkert spille en vis rolle, men jeg tror, at den er relativt underordnet, medmindre der er tale om ekstremt ringe vilkår, siger han.

Derudover mener Jens Vedsted-Hansen, at en række andre elementer spiller ind, når flygtninge drager ud for at søge asyl.

- Meget tyder på, at det i høj grad er kulturelle, sproglige og familiemæssige forhold, der er bestemmende for, hvor asylansøgere foretrækker at få asyl, siger han.

Ninna Nyberg Sørensen, der er forskningsleder ved Diis, Dansk Institut for Internationale Studier, er enig i, at sociale kontakter spiller en rolle.

Hun mener, at de asylansøgere, der har familie og venner i Danmark, følger meget med i, hvordan forholdene er for asylansøgere her i landet.

- Men de, som ikke har nogen kontakter - som simpelthen bare rejser ud af sig selv - de har en meget kaotisk flugt, og jeg tror ikke, at forholdene betyder særlig meget for dem, siger Ninna Nyberg Sørensen.

I øvrigt mener professor Jens Vedsted-Hansen, at hele spørgsmålet, om hvor flygtninge ønsker at søge asyl, bygger på en misforståelse.

- Spørgsmålet bygger på en skjult - og langt hen ad vejen nok urigtig - forudsætning, om at asylansøgere selv kan bestemme, hvor de vil søge asyl. Dét er på ingen måde tilfældet, lyder det fra Jens Vedsted-Hansen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Soegegroefter-gennem-landskabet_700x450

Særlige arkæologiske fund giver kommune ekstraregning på flere millioner kroner

Københavns Rådhus

Københavns Kommune dropper stor sexismeundersøgelse

20200330-143153-5-1920x1279we.jpg

Hæstorp Andersen vil stoppe før tid som regionsformand

makkerparishøj

Smidt ud efter Islamisk Stat-kommentar: Nu er han taget til nåde af borgmester

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere