Valg i Furesø: Vagtskifte lurer i blå blok - S skimter absolut flertal

Spildevand, vandsalamander, en tidligere fabriksgrund og et friplejehjem ser ud til at blive valgkampstemaer i Furesø Kommune.

I den tvangssammenbragte Furesø Kommune, der arvede danmarkshistoriens største kommunegæld, har en rød borgmester nu i 11 år holdt de i området så ellers magtvante borgerlige fra døren.

Det kommende valg kan ændre på magtforholdet blandt de blå, mens det ligner et sikkert genvalg til borgmesteren.


Hvad er der på spil?

Selvom de borgerlige partier vil kæmpe hårdt for at mønstre et blåt flertal i kommunen, bliver det nok mere spændende at følge med i, om Socialdemokratiet kan lande et absolut flertal, når stemmerne er talt op 16. november.

Borgmester:

Ole Bondo Christensen (S)

1. viceborgmester:

Preben S. Pettersson (S)

2. viceborgmester:

Lars Carstensen (K)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Socialdemokratiet og den siddende borgmester, Ole Bondo Christensen (S).

  • Borgmesteren gennem 11 år fik i 2017 et fint personligt valg med næsten hver femte af alle afgivne stemmer.
  • Han har også formået at lande meget brede budgetaftaler, ligesom han går efter at få de store borgerlige partier - og især De Konservative - med i så mange aftaler som muligt. Furesø Kommune er en overbygning af de to tidligere borgerlige højborge i Farum og Værløse Kommuner, og derfor kan Socialdemokratiet ikke se sig fuldstændig fri for samarbejde med de blå partier i byrådet.
  • Derudover er den socialdemokratiske kandidatliste i store træk spækket med nuværende byrådsmedlemmer, hvoraf flere fik gode personlige valg for fire år siden. Samtidig har man tilføjet et par nye, men kendte ansigter fra skolebestyrelser og boligforeninger.
  • Der skal blot et ekstra mandat til for at opnå absolut flertal, men det røde overtag kan dog også sikres med opbakning fra Enhedslisten og måske også SF, der ligger til at komme i byrådet.


Hvem er førsteudfordrerne, og har de en chance?

Modsat den socialdemokratiske kandidatliste er Konservatives og Venstres ditto udfordret.

  • Blandt De Konservative er det mest iøjenfaldende, at tidligere viceborgmester og mangeårigt medlem af byrådet, Susanne Mortensen, alligevel ikke genopstiller. Hun var den konservative, der fik flest stemmer ved sidste valg - og tredjeflest i hele kommunen. Også det unge håb Cecilia Zade Iseni er væk efter at have flyttet til Valby. Hun fik en pæn portion stemmer ved sidste valg og er nu næstformand i Konservativ Ungdom. Omvendt har De Konservative haft held til at fiske Sanne Sejrbo
  • … fra Venstre, som helt generelt må undvære flere markante kandidater. Særligt svært bliver det at sige farvel til stemmeslugeren og byrådsmedlem Berit Torm. Derudover har kendte ansigter som tidligere borgmesterbejler Kasper Krüger, tidligere folketingsmedlem Flemming Oppfeldt og formanden for Kirke Værløse IF, Ramazan Jakob Karter, valgt ikke at genopstille, efter at de trods pæne valg i 2017 ikke fik et sæde i byrådssalen.
  • Venstres spidskandidat, Gustav Juul, har ageret som den mest markante opposition til Ole Bondo Christensen, mens Lars Carstensen fra De Konservative også i denne valgperiode har været med i konstitueringen bag borgmesteren. Sidstnævnte har dog mest medvind i de landspolitiske meningsmålinger og kan blive personen, der eventuelt skal forsøge at samle blå blok på valgnatten.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet var blot ét mandat fra at kunne lande absolut flertal, da stemmerne var talt op. 

Efter en lang valgnat uden en konstituering kunne Socialdemokratiet sammen med Radikale Venstre, De Konservative og Enhedslisten præsentere en bred konstituering den følgende eftermiddag. Aftalen gav relativ stor indflydelse til Radikale Venstre og De Konservative, der gik fra forhandlingerne med udvalgsformandsposter.


Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Ole Bondo Christensen (S) 17,2% af alle afgivne stemmer 3.996
2. Gustav Juul (V) 1.298
3. Susanne Mortensen (K) 691
4. Lars Carstensen (K) 637
5. Egil Hulgaard (K) 530


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Budgetterne for 2019, 2020 og 2022 byggede alle på brede flertal, hvor der er sat flere penge af til ældre, børn og klima.


Spiller gælden fra Farum-tiden stadig en rolle i kommunens økonomi?

Lad os lige opsummere først:

  • I 2002 kom det frem, at den daværende Farum Kommune systematisk havde betalt overpris for byggerier og andre kommunale opgaver. Til gengæld havde private firmaer som Skanska kanaliseret penge for sponsorater til fodbold- og håndboldklubben, hvilket var en ulovlig kommunal sponsorstøtte. Derudover havde borgmesteren i kommunen, Peter Brixtofte (V), haft en overordentlig stor repræsentationskonto, og han havde også lånt for millioner uden byrådets godkendelse.
  • Ingen kommuner ville lægges sammen med Farum i forbindelse med kommunalreformen i 2007, men det endte med, at staten tvang Værløse ind i ægteskabet med nabokommunen mod nord. Den nye Furesø Kommune arvede danmarkshistoriens største kommunale gæld på tre milliarder kroner. De fik som plaster på såret overdraget Flyvestation Værløse, et årligt særtilskud på 50 millioner kroner og dertil blev det besluttet, at Farum-borgerne til og med 2013 skulle fortsætte med at betale en meget højere skat end Værløse-borgerne.
  • En ny aftale om særtilskuddet er netop forhandlet på plads, mens gælden fra Farum-tiden stadig er på lidt over to milliarder kroner. I budgettet for 2022 besluttede man at sende et overskud i kommunens økonomi på 50 millioner kroner direkte til gældsafvikling.

Så ja, gælden spiller stadig en rolle i Furesø Kommune.


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Furesø Kommune:

• Konservative og Radikale Venstre er gået nye veje og har indgået valgforbund. I 2017 var de sammen med henholdsvis det borgerlige valgforbund og det røde valgforbund.

• Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er gået sammen i et borgerligt valgforbund.

• SF, Enhedslisten og Alternativet har aftalt at indgå valgforbund.  

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

  • Radikale Venstre er skiftet fra rød til blå ved sidste valg, hvor de bidrog med halvandet mandat til det røde valgforbund. Deres otte kandidater får svært ved at gøre det bedre ved det kommende valg.
  • I det røde valgforbund set det ud til, at Enhedslisten med deres ti kandidater kan gå fra ét til to mandater, eller at SF i stedet tager det andet mandat og dermed sikrer sig en enkelt plads i byrådet. Alternativet er også i samme valgforbund, men får svært ved at komme ind.
  • I den borgerlige lejr ligner det et farvel til både Liberal Alliance, der har skiftet byrådskandidat undervejs i valgperioden, og Dansk Folkeparti, som ellers stiler efter to mandater. Nye Borgerliges spidskandidat har været aktiv i de lokale medier, men kan også få svært ved at lande et mandat. De tre partiers stemmer kan dog alligevel få betydning, da Venstre er i samme valgforbund.

Forudsigelsen:

Ole Bondo fortsætter som borgmester, mens De Konservative bliver det største borgerlige parti. 


Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

’Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Furesø Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Furesø Kommune. Velkommen til Debat under uret.’

Her er alle kandidaterne i Furesø Kommune

Valgforbund:

  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti
  • Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre
  • SF, Enhedslisten, Alternativet


Liste A - Socialdemokratiet

Ole Bondo Christensen

Bettina Ugelvig Møller 

Matilde Powers

Preben Sandberg Pettersson 

Lene Munch-Petersen

Niels Bjerre Degn

Hasan Yilmaz

Muhammed Bektas

Sussy Sara Hasle Hansen 

Rasmus Dahl

Niels Holk Teinhart

Susan Engstrøm

Christina Iversen

Helle Katrine Møller

Karin Alsø

Katarina Ritz

Eddi Meier

Sofie Pihl Carrara

Lene Bang

Peter Arentzen

Celal Deniz Kilic


Liste B - Radikale Venstre

Tine Hessner

Ole Kristensen

Anders Medum Groth

Thomas Hesselhøj Hansen

Hanne Gudik-Sørensen

Jens Rikardt Andersen

Henrik Kenneth Lyngberg

Neel Linhøft Ingstrup


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Lars Carstensen

Egil Hulgaard

Rikke Blak-Kristiansen

Joachim Hjorting

Niels Jørgen Brandt

Anne-Lise Thorsen

Yuying Chen

Henrik Haugaard Pedersen

Henrik Christensen

Sven Krarup Nielsen

Sanne Sejrbo-Dekker


Liste D - Nye Borgerlige

Søren Højbjerg, Farum

Lisa Thomsen, Værløse


Liste F - SF

1. Jesper Dyhrberg

2. Jan Kjældgaard

3. Claus Jensen

4. Henrik Tyle

5. Henrik F. Wille

6. Randi Angelica Kristensen


Liste D - Liberal Alliance

Søren Bronee Bronér

Simone Salung Bagger

Steen Horstmann Larsen

Inge Storm

Mads Okkels Hansen

Niels Høiby

Arne Rask

Mogens B. Andersen


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Carsten Svensson, Farum

2. Mette P. Madsen, Farum

3. Käthe Søeballe, Farum

4. Marie Christensen, Farum

5. John Reckendorff, Farum


Liste V - Venstre

Gustav Juul

Lars Carpens

Jesper Larsen

Pierre Henriksen

Musa Harmanci

Christine Møller-Jensen

Jørgen Flarup Gosvig

Anna Frifelt

Søren Bollerup Hansen

Paul Thomsen

Kate Jacquerot


Liste Æ - Frihedslisten

Katjalivah Elleyhansen, Værløse

Flemming Blicher, Værløse


Liste Ø - Enhedslisten

1. Øjvind Vilsholm

2. Helle vallentin

3. Rigmor Jark

4. Kristian Jensen

5. Gitte Åkjær

6. Allan E. Petersen

7. Allan If Jensen

8. Maria Teresa Ferreira

9. Erik Boldsen

10. Frede Thomsen


Liste Å - Alternativet

Allon Hein Sørensen, Farum

Hanne Juel, Hareskov By

Charlotte Torp, Kirke Værløse

Jan Nikolai Kristensen, Farum

Per Long, Farum

_

_