Skal afgive 721 millioner: Utålmodig borgmester venter på nyt system

Statsminister Mette Frederiksen (S) står med en stor opgave foran sig, når der skal ses på et nyt kommunalt udligningssystem.

Der er behov for et nyt kommunalt udligningssystem, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

Men opgaven med at lave et nyt system, som omfordeler penge fra de rige kommuner til de fattige, bliver ikke den nemmeste.

quote Vi har simpelthen svært ved at levere den nødvendige pleje til vores ældre og børn, hvis det fortsætter

Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø Kommune

Det lykkedes ikke den tidligere regering at komme i mål, og Mette Frederiksen går til opgaven med risiko for selv at havne i krydsild mellem sine egne magtfulde borgmestre i de store byer, de rige kommuner, som mener, at de afleverer for meget, og utilfredse borgmestre i udkantskommuner, som hun gik til valg på at hjælpe.

Men selv om Mette Frederiksen er overbevist om, at det er nødvendigt med en løsning, så er hun ikke overbevist om, at det kan lade sig gøre, siger hun i et interview med Ritzau.

- Der er nogle kommuner i dag, som har svært ved at sikre økonomi til at drive velfærdssamfundet. Der er nogle balancer og nogle elementer i udligningen, som er dysfunktionelle og ikke fungerende.

- Vi skal have gjort noget ved det. Men om jeg kan garantere en aftale? Det kan jeg ikke, siger Mette Frederiksen.

"Furesø er hårdt ramt"

En af de socialdemokratiske borgmestre, som kræver et nyt udligningssystem, er Ole Bondo Christensen i Furesø Kommune, som i år må aflevere 721 millioner kroner.

Han mener, at den nuværende udligning er direkte uretfærdig, og på ønskelisten til en ny reform står et loft over, hvor meget kommunen skal betale til udligning.

- Vi er blevet hårdt ramt af den stigningstakt, der har været i systemet. Vi kan se, at vi betaler til kommuner med lavere skatteniveau og et højere serviceniveau, end vi har, siger han til Ritzau.

- Vi har simpelthen svært ved at levere den nødvendige pleje til vores ældre og børn, hvis det fortsætter, siger Ole Bondo Christensen.

Mette Frederiksen siger videre i interviewet, at hun personligt vil involvere sig i arbejdet, og at hun allerede er i gang med at se på spørgsmålet.

- Det er fundamentet for mange kommuners økonomi og dermed fundamentet for vores velfærdssamfund. Derfor kan man heller ikke som statsminister sige, at det er et teknisk spørgsmål.

- Det er i høj grad et værdispørgsmål, siger statsministeren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Øresundstunnelen111

playNyt koks med fartkontrol i Øresundstunnelen - vanvidsbilister kan nu fræse forbi slukkede kameraer

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

Furesø

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere