Kommune vil skifte 11.000 gadelamper

11.000 nye LED-lys kommer ikke alene til at give besparelser på CO2-udledningskontoen i Furesø Kommune.

Borgere i Furesø Kommune kan se frem til ny og bedre belysning.

Kommunen er nemlig gået i gang med at udskifte omkring 11.000 aldrende gadelamper med moderne LED-belysning.

Det skriver Furesø Kommune i en pressemeddelelse.

 Ifølge kommunen vil udskiftningen give en CO2-besparelse for vejbelysning på mere end 50 procent. 

- At reducere vores kommunes CO2-udledning er noget af det, der står allerøverst på udvalgets dagsorden, og derfor er vi glade for nu at al kommunens vejbelysning nu skiftes ud til gavn for både vores kommune, vores planet og vores fremtid. Og så ser vi frem til at vejbelysningen bliver endnu mere driftssikker, siger Lene Munch-Petersen (S), der er formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling.

Giver bedre udsyn til nattehimlen

Men de mange nye LED-lys kommer ikke alene til at give besparelser på kommunens CO2-udledningskonto.

Forskellige farvetemperature og den teknologiske udvikling gør det nemlig muligt at tilpasse LED-lyset afhængigt af, hvor gadelamperne skal sættes op.

Det betyder blandt andet, at lyset i parcelhusområder får en varmere og meget behagelig hvid farve, som minder om lyset fra glødepærer.

På større veje vil der være en mere neutral farvetemperatur, hvilket giver en god kontrast mellem vejtyperne.

Ligeledes vil gadelamerne heller ikke lyde op både på vej, i rabatten, ind i skov og haver langs vejen. De nye teknologiske muligheder gør det nemligt muligt at fokusere lyset mere direkte mod vejen, dér hvor lyset skal bruges.

Øjvind Vilsholm (EL), der er næstformand for Udvalget for Natur, Miljø og Grøn omstilling, glæder sig over den udvikling.

- Vi får altså et bedre udsyn til nattehimlen, men måske endnu vigtigere, så får vi mindre påvirkning af dyrelivet end med det koldere, mere blå lys, som bruges mange andre steder, siger han.

Furesø Kommune oplyser, at man har cirka 13.000 gadelamper i alt. De første 2.000 lamper er allerede udskiftet.

Også i Fredensborg har kommunen investeret stort i ny gadebelysning både for miljøet og kommunens pengepungs skyld. Se eller gense indslaget nedenfor.

Kort nyt