Furesøs nye velfærdsteknologiske våben er "målertårnet" - og det virker

Det nye arbejdsredskab kan kan forhindre kritisk sygdom og minimere risikoen for indlæggelse.

Det ser måske ikke ud af så meget. Men det kan meget, målertårnet. Og nu skal det være fast inventar på alle plejehjem i Furesø Kommune.

Målertårnene er en slags alt-i-et-redskaber, der arbejder med høj præcision. De registrerer puls, temperatur, blodtryk og iltmætning i blodet. Og det er alt sammen parametre, der kan give personalet på plejehjemmene et fingerpeg om, hvordan der skal sættes ind over for en beboers sundhedstilstand således, at en situation ikke udvikler sig til noget farligt.

- Der er en faglig tilfredsstillelse i at arbejde med det her opgraderede udstyr. Med tårnet kan vi nemlig hurtigt få en præcis måling til en kvalificeret dialog med lægen om borgerens tilstand.

- På baggrund af den hurtige, præcise måling af de vitale værdier kan borgeren efter lægens vurdering henvises til hospital ved en skæv måling eller forværring i almen tilstand, fortæller sygeplejerske Christina Larsen fra Furesø Kommunes Rehabiliteringscenter i en pressemeddelelse fra Furesø Kommune.

Kan undgå indlæggelse

Det betyder for eksempel, at personalet med hurtig udredning og behandling kan forhindre, at eksempelvis en urinvejsinfektion udvikler sig til blodforgiftning, som kræver indlæggelse på et hospital.

Kommunens rehabiliteringscenter har som de første afprøvet tårnet, og her har personalet været glade for arbejdet med det nye udstyr. Det lille "tårn" minder mest af alt om en miniindkøbsvogn med en kurv og med en computerskærm.

- Tidligere skulle de ansatte have fat i en stor kasse med blodtryksmåler, pulsmåler og så videre, før de kunne komme ned til borgeren. Nu griber de bare tårnet og løber. I fremtiden vil dette være muligt på alle kommunens plejehjem, skriver Furesø Kommune.

Mere forebyggelse

Tårnet betyder samtidig, at Furesø Kommune i sin ældrepleje har mulighed for at sætte tidligere ind, så der bliver tale om forebyggelse - og ikke behandling.

- Forebyggelse er en vigtig del af vores kernevelfærd i Furesø. Med investeringerne i blandt andet målertårne sikrer vi, at borgeren får den rette indsats i tide. Det giver samtidig vores borgere tryghed at vide, at vi har redskaberne til hurtigt at opdage kritisk sygdom, hvis det skulle opstå, siger Matilde Powers (A), formand for udvalg for Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv.

På skærmen kan personalet aflæse de målinger, tårnet foretager - og dermed sætte ind. Oplysningerne gør også kommunikation med lægeligt personale mere præcis.
På skærmen kan personalet aflæse de målinger, tårnet foretager - og dermed sætte ind. Oplysningerne gør også kommunikation med lægeligt personale mere præcis.