Furesø-familie havde en mission: Sådan lykkedes det dem at mindske deres CO2-forbrug

Familien Nygaard Rønne har på seks måneder skåret en tredjedel af deres CO2-forbrug. De er én af fire familier i Furesø Kommune, der har deltaget i projekt Klimafamilie.

Familien Nygaard Rønne har de seneste seks måneder reduceret deres CO2-forbrug med en tredjedel af, hvad det var før. De er én af fire familier i Furesø kommune der har deltaget i et projekt, der hedder Klimafamilier.

- Vi ville rigtigt gerne have nogle redskaber til at forstå, hvor meget CO2 det egentligt er, vi udleder som familie - Og så få hjælp til at få lavet en konkret handlingsplan til, hvordan vi kommer videre, siger Louise Nygaard Rønne.

Hos Louise Nygaard Rønne har de blandt andet skåret ned på deres kødforbrug, ændret transportvaner og haft fokus på generelt at købe mindre, men bedre.

- Vaner er jo altid svære at ændre. Der er jo lidt at gå ombord i, hvilke adfærdshacks, kan vi lave, som gør, at vi ikke gør, som vi normalt gør, siger Louise Nygaard Rønne.

De har lavet et system med QR-koder, som kan hjælpe med at bestemme dagens aftensmad. De sætter også bevidst de grønne alternativer til kød indenfor synsvidde. Så det rent fysisk simpelthen bliver lettere at nå. 

De har sågar fået høns for at blive endnu mere klimavenlige. Og fordi de har et ønske om at leve mere cirkulært, end de tidligere har gjort.

- De spiser vores madaffald, vi får nogle æg. Så bruger vi deres afføring til indgå i vores kompost eller indgå direkte i vores grøntsagsmarker. De er et meget konkret eksempel på, hvordan kan man tænke lidt mere cirkulært, siger Louise Nygaard Rønne.

Familiens indbyder også til leg
Familiens indbyder også til leg
Foto: TV2 Lorry

Hos familien har især børnene overrasket hende positivt. 

Børnene har også vænnet sig til, at legetøjet ikke alt sammen er helt nyt længere. Familien går nemlig op i, at man først lige tjekker, om man kan få det brugt, før man køber nyt. Det resulterer også i, at familien i år holder genbrugs-jul.

- De er totalt forgangspersoner. Vi andre skal bare følge med dem. Vi kan fodre små inspirationer til dem, og så følger de med, siger Louise Nygaard Rønne.

Det er kommet bag på Louise Nygaard Rønne, hvor let det har været at ændre vaner. Hun står også klar med et godt råd til andre:

- Man kan tænke, at lidt mindre er måske også lidt mere, i sidste omgang. Jeg synes, der er så mange muligheder nu, at der ikke er nogle gode undskyldninger, for ikke at gå i gang, siger Louise Nygaard Rønne.

Nu bliver familierne til en udstilling, man kan se hen over vinteren, og som handler om, hvordan de båret sig ad. Den kan ses på Rådhuset og på Furesøs biblioteker.