Egernet Tintin tvunget på sele-afvænning - men det er urealistisk, mener plejefar

Egernet Tintin bor hos Decan Andersen, men den danske lovgivning sætter skrappe regler for, hvad man må og ikke må med vilde dyr. Derfor skal Tintin på tre måneder vænnes fra at bruge sele.

En mand og et rødt egern i sele.

Det er måske ikke lige, hvad man forventer at se, når man går en tur rundt i sit lokalområde. 

Men det er ikke desto mindre det syn, man de sidste fem år har kunnet støde på, hvis man er gået forbi det hjem i Værløse, hvor egernet Tintin bor sammen med den 40-årige Decan Andersen.

For de 136.000 følgere, Tintin har på Instagram, er synet af de to sammen en sand fornøjelse, og de afføder kommentarer som ”jeg kan ikke stå for, hvor skøn og nuttet han er”.

Men andre er kommet helt op i det røde felt over at se den lille fætter med sele på.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan en indberetning til Miljøstyrelsen medførte et forbud mod, at Decan Andersen måtte bruge sele, når han luftede Tintin.

I marts 2019 modtog Decan Andersen dog en dispensation, hvor han i en prøveperiode på et år igen kunne få lov til at give Tintin sele på på deres gåture. Det var nødvendigt for at få Tintin med ud, uden at han løb hjem igen, lød argumentet fra Decan Andersen.

quote Han opfører sig som en lille hundehvalp, der gerne vil have sin sele på, når vi skal ud og gå tur.

Decan Andersen

Dispensationsperioden skulle bruges på, at det røde egern skulle vænne sig af med at bruge sele for til sidst at blive sat ud i naturen igen.

Men afvænningen går ikke helt efter planen.

 
 
Foto: Decan Andersen

Faldt ned i haven

Venskabet mellem det lille egern og den 40-årige mand begyndte i 2014, da Decan Andersen hørte et bump udenfor sin lejlighed i Værløse.

Da han kiggede ud, så han et lille egern, der lå forslået på jorden.

Decan Andersen så egern-moderen nærme sig stedet, men hun forlod hurtigt den lille unge igen. Derfor besluttede Decan Andersen sig for at hjælpe det lille egern, og han tog den med ind i lejligheden og ringede til dyrlægen.

Det lille dyr havde fået et sår på maven, som skulle hele, og derfor besluttede Decan Andersen sig for at beholde dyret for en stund. Men da såret var væk, ville egernet ikke ud i naturen igen. 

Her ses egernet Tintin, da den var lille. På billedet ses hans forbinding fra det sår, som han pådrog sig foran Decans hus.
Her ses egernet Tintin, da den var lille. På billedet ses hans forbinding fra det sår, som han pådrog sig foran Decans hus.
Foto: Privatfoto

Egernet blev herefter døbt Tintin, og sådan endte den vilde egernunge med at blive venner med Decan Andersen.

Risikerede at blive aflivet

For at kunne tage Tintin med ud på gåtur, købte Decan Andersen en lille sele, som Tintin kunne have på, så Tintin ikke løb hjem igen, fortæller Decan Andersen. 

Hvad Decan Andersen dog ikke vidste var, at det var ulovligt at give Tintin sele på, og det fik dyreelskere til at melde ham til myndighederne. 

I dansk lovgivning er der flere regler for, hvorvidt og hvordan man må have vilde dyr som kæledyr.

Den ene regel går på, at det ikke er lovligt at tilfangetage dyr, hvilket betyder, at dyret skal kunne komme og gå, som det passer det. Man må derfor heller ikke transportere dyret.

Den anden regel handler om rehabilitering. Et vildt dyr har seks måneder til at komme til sig selv, hvis det er kommet i menneskers varetægt. Herefter skal dyret slippes ud i naturen igen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så skal dyret aflives.

På grund af denne lovgivning er det derfor ikke tilladt at holde sit vilde dyr i sele.

 
 
Foto: Privatfoto

Seleforbud gik ud over Tintin

På grund af de gældende danske regler fik Decan Andersen i begyndelsen et forbud mod at bruge sele, når Tintin og ham gik tur.

quote Han udviste sine frustrationer ved at blive destruktiv i hjemmet. Han begyndte at æde fjernbetjeningen og bordben.

Decan Andersen

Men hver gang parret efterfølgende gik tur uden sele, løb Tintin hjem igen, fortæller Decan Andersen.

Egern-faren så derfor ingen andre muligheder, end at lade Tintin blive hjemme og udelukkende lukke ham ud i haven uden sele. Men hurtigt gik det op for Decan Andersen, at det gik ud over Tintins livskvalitet.

- Han udviste sine frustrationer ved at blive destruktiv i hjemmet. Han begyndte at æde fjernbetjeningen og bordben på træbordet og dørkarmen, siger Decan Andersen.

Af den grund fik Decan Andersen derfor i marts måned dispensation til i en et-årig periode at give Tintin sin sorte sele på igen.

- Det er vi jo ellevilde med. Så kan han som sagt komme med ud i snor, og jeg behøver ikke bekymre mig. Han opfører sig som en lille hundehvalp, der gerne vil have sin sele på, når vi skal ud og gå tur, siger egern-faderen.

Et års sele-afvænning

Meningen med det ekstra år med sele er, at året skal bruges til at vænne Tintin fra at bruge sele. Decan Andersen har derfor forsøgt sig med forskellige løsninger for at gøre det lille egern mere tryg i ikke at have sin sele på.

quote Han løber hjem igen i skræk og rædsel. Jeg har prøvet hver eneste dag. Vi prøver og prøver og prøver.

Decan Andersen

Han sørger blandt andet for at tage selen af, når de er nogle meter væk fra huset, eller når de næsten er hjemme. Men der er begrænset succes, fortæller han. 

- Han løber hjem igen i skræk og rædsel. Jeg har prøvet hver eneste dag. Vi prøver og prøver og prøver.

Den 15. marts 2020 er det helt slut med at have sele på, når dispensationen fra Miljøstyrelsen udløber. Men det er ikke realistisk, at Tintin kan gå rundt uden sele, mener hans ejer.

- Det kommer ikke til at ske. Han er jo ligesom opvokset med selen.

Håbet for egern-faderen er derfor at kunne forny den midlertidige dispensation, når den udløber.

- Drømmescenariet er jo, at vi får endnu et år, hvor vi kan afvænne ham for den der sele der, men hvis vi ikke får en fornyelse, så er han jo ligesom fanget i haven. Det får konsekvenser for hans livskvalitet, for så kan han ikke komme med ud på tur sammen med mig.

Indtil de to venners skæbne igen bliver afgjort, kan de nyde godt af massevis af gode gåture i den friske natur. Og hvis de er heldige kan Tintin også finde et par nødder at gnave i - det er dog lidt tyndt med egern-snacks her i vinterperioden. 

 
 
Foto: Privatfoto

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Furesø

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere